Veszélyes, ha ellustulunk a nyaralás alatt

2018. augusztus 08. szerda - 06:07 / piacesprofit.hu
  •    

Ne hagyjunk fel a mozgással szabadság alatt sem: ez veszélyes az egészségre, különösen, ha nem vagyunk már fiatalok. Építsük be a sportolást akkor is a napirendünkbe, hogy egészségesek maradhassunk - tanácsolják szakemberek.

Brit és kanadai tudósok azt vizsgálták: milyen következményekkel jár, ha az egyébként egészségesen élő, rendszeresen sportoló, mozgó ember pár hétre ellustul és felhagy a testgyakorlással. Nos – igen rossz következményekkel, elsősorban a már idősebbekre.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Egyetemista korú fiataloknál pár hetes kihagyás után már néhány nap után visszatértek a korábbi, normális vércukor -és koleszterin értékek, ha újra elkezdték a megszokott sportot, mozgást. Az idősebb korcsoportoknál azonban ez egyáltalán nem így alakult.

A pihenés olyan mint az alvás, nem jó kihagyni
Hogyan és hol nyaralunk? Mennyit költünk nyáron szabadságra? Több vagy kevesebb napot töltünk a munkahelytől távol, mint tavaly? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Jófogás online kérdőíve, amit egy nap alatt közel nyolcezren töltöttek ki.

A vizsgálatban részvevőknél már két hetes teljes pihenés után igen előnytelen anyagcsere-változások jelentkeztek: emelkedett a vércukorszint, csökkent az inzulin-érzékenység, romlottak a koleszterin-mutatók. Ugyanakkor csökkent valamelyest a lábizmok tömege, miközben nőtt a has…

Ráadásul a próba-személyek közül néhányan már nem tudtak visszatérni a korábbi mozgásszintjükre és a kedvezőtlen tünetek még két hét beható mozgás után sem tűntek el.

E tanulságok alapján a tudósok tanácsa: semmiképp ne hagyjunk fel a mozgással szabadság idején sem – építsük be a sportolást akkor is a napirendünkbe, hogy egészségesek maradhassunk.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.