Vége a habzsi-dőzsinek – fizethetnek Orbán barátai

2018. május 29. kedd - 16:16 / piacesprofit.hu
  •    

Majd félmillió eurót költött az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója luxus étkezésekre, drága pezsgőre, ajándékokra – most levonják tőlük a pénzt.

Mindössze 34 tagja van az Európai Parlament legkisebb, “A Szabadság és Nemzetek Európája” elnevezésű frakciójának. Abban szélsőjobboldali pártok tömörülnek, köztük a francia Nemzeti Front, a holland Szabadságpárt vagy a nemrég alakult osztrák koalíciós kormány tagja, az FPÖ képviselői.

Európa Parlament

Európa Parlament

A parlament vezetése most nem unió-ellenes szónoklataik miatt figyelt fel a frakcióra, hanem azért, mert elképesztő gátlástalansággal szórták a közpénzt.

A Parlament évente bizonyos összeget bocsát a frakciók rendelkezésére, hogy abból fedezhessék kiadásaikat alkalmazottakra, fordítókra, irodafenntartásra, telefon-és internet költségekre, sőt, vendégek ellátására, akiket rendezvényeikre meghívnak.

A dologi kerettel utólag, az igazolásokat bemutatva, el kell számolni. A parlament költségvetési ellenőrző bizottsága jelezte, hogy a szélsőjobb frakció 2016-os elszámolásában 427.000 euró kiadás elfogadhatatlan.

Európai konzultáció indul
Online konzultációt indít szerdán az Európai Bizottság, arról kérdezve a polgárokat, hogy szerintük milyen irányt vegyen a jövőben az Európai Unió.

A 34 képviselő egy év alatt nem csak 234 üveg pezsgőt (köztük nem egyet, amely 80 euróba került) állított be az elszámolásba, hanem luxus éttermi menüket, fejenként 400 euróért, valamint munkatársaiknak vásárolt drága ajándékokat. A vásárlásoknál nem tartották meg az előírást, hogy a beszerzésekre pályázatot kell kiírni – és sok kiadásra számla sem volt.

A parlament elnöksége “utolsó esélyt” adott a frakciónak a történtek tisztázására és kilátásba helyezte, hogy az összeget levonja majd a dologi kiadások következő utalásánál.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)