Vállalkoznának a fiatalok – de nem mernek

2014. október 29. szerda - 15:03 / piacesprofit.hu
  •    

A 18 és 40 év közötti magyar fiatalok 35 százaléka érzi magát alkalmasnak arra, hogy vállalkozzon, és a terveik megvalósításától elsősorban a csődtől való félelem tartja vissza őket. A fiatal vállalkozók helyzete Nyugat-Európában is hasonló: a fiatalok fele gondolja úgy, hogy ha akarnának, lehetőségük volna vállalkozni.

Kép: SXC

Minden harmadik fiatal tartja magát alkalmasnak a vállalkozásalapításra –  derül ki a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) országos reprezentatív kutatásából. A megkérdezettek többsége kockázatkerülő, 59 százalékukat a csődtől való félelem tartja vissza attól, hogy új vállalkozást indítson. Az önbizalom és a kockázatvállalás hiánya nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a 40 év alatti vállalkozók alacsony számával hazánkban. Ugyanakkor az európai átlag sem ad megnyugvásra okot: az önfoglalkoztatók között csupán 4 százalékban vannak 18 és 25 év közötti fiatalok.A vállalkozói kultúra kifejlesztésének már az iskolában meg kellene kezdődnie, ehhez képest a fiatalok nem ismerik a sikeres hazai történeteket – még az üzleti tanulmányokat folytatók sem –, és az oktatásból is hiányzik a gyakorlati útmutatás. Részben ez is az oka annak, hogy afiatalok körében tragikusan alacsony a vállalkozási hajlandóság.

„A csekély vállalkozói hajlandóság nem magyar sajátosság, egész Európában probléma, amelynek megoldásához a fiatalok foglalkoztatási helyzetét átfogóan kezelő stratégiára, összgazdasági érdekeket figyelembe vevő koncepcióra van szükség” – mondja Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke. A 2014. júniusi adatok szerint Magyarországon a 25 éven aluliak 21,3 százaléka volt munka nélkül, és ennél az értéknél Hollandián, Luxemburgon és Nagy-Britannián kívül minden nyugat-európai országban rosszabb arányt regisztráltak. Hozzátette: annak érdekében, hogy a fiatalokat sújtó munkanélküliséget, valamint a vállalkozások alacsony számának problémáját kezeljük, olyan szervezetekre van szükség, amelyek valós segítséget nyújtanak a mindennapi kihívásokban, a források elérésében, továbbá szakmai tanácsadással és komplex háttérrel segítik a vállalkozások elindítását. (Itt olvashatja a hét leggyakoribb kifogást, amiért nem indítunk vállalkozást!)

A kis számú európai fiatal vállalkozó problémájával szoros összefüggésben – az Európai Unió és a tagállamok kínálta támogatási rendszerek ellenére is – a nyugat-európai fiataloknak mindössze 55 százaléka gondolja úgy, hogy ha akarná, megfelelő lehetősége volna vállalkozásalapításra. Ázsiában, a Közel-Keleten, illetve Afrikában is számottevően magasabb értéket regisztráltak: az előbbinél 70 százalék, az utóbbinál 68 százalék ez az arány. „Mint a számokból is látszik, egy Európa-specifikus problémával van dolgunk, amelyre Európa-specifikus választ kell találni. A FIVOSZ bizonyítottan rendelkezik azzal a megoldáskészlettel, amely nem csupán Magyarországon, de akár Európa többi államában is releváns lehet” – emeli ki Kovács Patrik.

Mikrohitel cégeknek Brüsszelből – de nem nálunk
A vállalkozni szándékozók előtt álló egyik legfőbb akadály a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés nehézsége. Ezen a problémán segít az Európai Unió Progress mikrofinanszírozási eszköze, amely 2016-ig áll rendelkezésre – de nem Magyarországon.

A FIVOSZ magyarországi kutatásának eredményei alapján úgy tűnik, hogy az önbizalomhiány a szakmai tudás elégtelenségével is összefüggésben lehet: a fiatalok mindössze 35 százaléka gondolja azt, hogy rendelkezik kellő ismerettel, tapasztalattal, képességgel ahhoz, hogy új vállalkozást indítson. Döntő többségük nem vett még részt vállalkozói képzéseken vagy üzleti, vállalkozói készségfejlesztő tréningeken; nagyjából ugyanekkora arányban vannak azok, akik nem voltak még kapcsolatépítő rendezvényen, egyéb üzleti tanácsadáson vagy mentorálási programban.

A fiatalok a vállalkozásalapítás ellenében az alkalmazotti létet azért választanák, mert nincs elég tőkéjük a vállalkozáshoz, illetve – a kockázatkerülésükkel összefüggésben – vonzóbb számukra a rendszeres fix jövedelem és a biztonság. Miközben a 18 és 40 év közötti fiatalok legnagyobb része, 43,9 százaléka inkább vállalkozó lenne, az alkalmazotti lét csupán 39,9 százalékuk számára vonzó lehetőség.

„A fiatalok többsége szíve szerint inkább vállalkozna, ugyanakkor a vállalkozók számában ez a preferencia jelen pillanatban nem mutatkozik meg. Így a feladatunk most az, hogy biztosítsuk számukra azt a tudást, amely a vállalkozásuk elindításához szükséges, később pedig folyamatos szakmai támogatással segítsük őket az üzleti sikerek elérésében” – zárja gondolatait Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke.

Keresik az ország fiatal vállalkozóját
Idén is meghirdeti a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, amelyet a Fiatal Vállalkozók Hete záróeseményén adnak át. Az elismerésre azok a 18-40 év közötti vállalkozó nők és férfiak pályázhatnak, akik önerejükből váltak az üzleti élet elismert szereplőjévé. A jelöléseket 2014. október 26-a és november 16-a között lehet elküldeni. A jelentkezés feltételeiről, részleteiről bővebb információt a www.fiatalvállalkozokhete.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.