Uniós szankció a közösségi portáloknak?

2009. április 16. csütörtök - 14:44 / piacprofit.hu
  •    

Napjainkban a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően számos ügyünket intézzük online - nem csak a szolgáltatások igénybevétele lett egyszerűbb, de sokan szociális életük jelentős részét is a „hálón keresztül élik". Mindezek következtében személyes adatainkat egyre könnyebben szerezhetik meg illetéktelenek.

„Az európaiak számára biztosítani kell a jogot, hogy maguk döntsék el, ki mire használhatja fel személyes adataikat" – mondta Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért felelős biztosa több olyan területet is megjelölve, ahol a technológia fejlődésével könnyebbé vált a személyes adatok felhasználása és ezzel együtt a személyes adatokkal való visszaélés, és ahol emiatt a Bizottság a polgárok jogainak védelmében készen áll a beavatkozásra. „Ha egy tagállam nem teszi meg a szükséges lépéseket a magánélet védelmét biztosítani hivatott uniós szabályok érvényesítésére vagy nem gondoskodik arról, hogy a személyes adatok feldolgozására csak az érintett személy előzetes beleegyezésével legyen mód, akkor felkészülhet arra, hogy ezt az EU nem fogja szó nélkül hagyni" – figyelmeztetett a biztos asszony.

„A magánélet védelmét óvó európai szabályok kristálytiszták: személyes adatokat csak az adott személy előzetes hozzájárulásával szabad felhasználni. Ebből az alapelvből nem engedhetünk, nem hagyhatjuk, hogy adatforgalmunkról bárki információkat gyűjtsön, elemzéseket készítsen és nyilvántartást vezessen azzal, hogy majd cserébe érdekesebb reklámokat kapunk!" – mondta videoüzenetében Reding biztos.

Adatvédelemből gyengék a közösségi portálok

A biztos asszony az internetes közösségépítő hálózatok üzemeltetőit is felszólította a személyes adatok védelmére: „Nézőpontom szerint a magánélet védelmének kiemelt helyet kell kapnia a közösségépítő hálózatok üzemeltetői és a felhasználók gondolkodásában. Szilárdan hiszem, hogy legalább a kiskorúakról tárolt adatoknak alapértelmezés szerint titkosaknak és a keresőprogramok számára láthatatlanoknak kell lenniük. Az Európai Bizottság már korábban felszólította a közösségépítő hálózatok fenntartóit, hogy önszabályozás révén bánjanak óvatosabban a kiskorúak adataival. Készen állok arra, hogy ezt az elvet jogi eszközökkel is érvényesítsem, ha arra kerül a sor."

Viviane Reding arra is rámutatott, hogy a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID), vagyis a termékekbe integrált, rádiójelekkel kommunikáló intelligens csipek csak akkor lehetnek hasznára a gazdaságnak, ha „a fogyasztókat szolgálják, nem pedig a fogyasztók szolgálják őket. Nem hagyhatjuk, hogy bármely európai polgárnak ilyen csipeket tartalmazó tárgyakat kelljen magánál tartania, ha nem kapott előzetesen pontos tájékoztatást arról, hogy az adott csip mire szolgál, és ha nincs módja az illetőnek azt bármikor eltávolítani vagy kikapcsolni."

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor