Ukrajnából nem jöhet a kolbász

2017. augusztus 30. szerda - 18:27 / piacesprofit.hu
  •    

Az afrikai sertéspestis miatt még magáncélokra is tilos Ukrajnából állati eredetű fogyasztási termékeket behozni – az utasok közül mégis minden második megpróbálkozik ezzel.

Augusztus 22-én és 24-én a lónyai, a barabási, a beregsurányi és a tiszabecsi határállomásokon tartottak közös ellenőrzést a NAV és a NÉBIH szakemberei. A vizsgálatot az afrikai sertéspestishez kapcsolódó ukrán járványügyi helyzet indokolta. A betegség behurcolásának megelőzése érdekében Ukrajnából sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni! Ennek kapcsán a hatósági szakemberek elsősorban a személyes fogyasztásra szánt, állati eredetű termékek esetleges tiltott behozatalát ellenőrizték.

Az ellenőrzés feltárta, hogy minden második utas megpróbált áthozni a határon valamilyen behozatali tilalom alá eső terméket. A pénzügyőrök munkájának köszönhetően sikerült megakadályozni azok Magyarországra történő beszállítását, jelentősen csökkentve ezzel az ASP hazai járványügyi kockázatát. Fontos azonban, hogy a magyar–ukrán határt átlépők maguk is tisztában legyenek a szabályokkal és betartsák azokat, az ASP esetleges hazai megjelenése ugyanis rendkívüli gazdasági kárt okozna hazánknak.

Tojásbotrány: a termelők is tehetnek ellene
Az országos főállatorvos szerint azok a termelők, akik nem tiszta forrásból beszerzett készítménnyel kezelték állataikat, jobban teszik, ha saját hatáskörben visszahívják termékeiket.