Új magyar földrajz: a kormány dönt a fontos nevekről

2011. március 21. hétfő - 21:02 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

A Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik - tartalmazza a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelet.

A kormány módosította a 2007-es, a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló rendeletet. A kedden hatályba lépő rendelet szerint továbbra is a Földrajzinév-bizottság dönt a hatáskörébe tartozó hivatalos földrajzi nevekről, de ha ahhoz kiemelt közérdek fűződik, akkor a  döntés a kormány joga; ezt egyedi határozattal teszi meg.

A bizottság hatáskörébe tartozik az országos jelentőségű domborzat- és tájnév, a területnév, a természetvédelmi név, a víznév, az országos jelentőségű közlekedési és hírközlési név meghatározása. A rendelet tartalmazza azt is, hogy a bizottság hivatalban lévő tagjainak megbízatása a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg megszűnik, a vidékfejlesztési miniszter – aki mellett működik a testület – pedig 15 napon belül felkéri az érintett szervezeteket és személyeket az új tagok jelölésére. Kikerül a rendeletből a "Ferihegyi repülőtérre" történő utalás.

Az Országgyűlés hétfői ülésén egy ellenzéki azonnali kérdésre Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár azt mondta: azért mentettek fel két tisztviselőt földrajzi nevekről döntő bizottságból, mert a vidékfejlesztési miniszter által alapított bizottság minisztériumok által delegált tagjai nem kérték ki az őket delegáló tárcák véleményét. A tárcavezető emellett visszavonta a "felduzzasztott létszámú" földrajzinév-bizottság mandátumát, mivel a testület létszámának minimalizálását korábban a közigazgatási és igazságügyi tárca is kezdeményezte.

A parlament múlt szerdai ülésén – energetikai tárgyú törvények módosításával – döntött arról, hogy "Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér" lesz a Ferihegyi Repülőtér új neve.

Nem tetszett "Ferihegy"
Kirúgási hullámot indított el, hogy nem támogatta a kormány átnevezési javaslatát a földrajzinév-bizottság. Az Index értesülései szerint a testület egyes tagjai néhány nappal azután kapták meg felmondólevelüket, hogy leszavazták a Ferihegyi repülőtér nevére tett kormányjavaslatot. Leváltották továbbá a bizottság vezetőjét, másoknak pedig megszüntették bizottsági tagságát. A hírportál szerint a kormányzati támadást szakmai kérdés váltotta ki: a földrajzi nevek ügyében illetékes bizottság 20:1 arányban szavazva úgy határozott: a Ferihegyi reptér új neve ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen. A bizottság a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy elnevezést támogatta.