Új hóbort hódít Kínában

2011. szeptember 30. péntek - 15:24 / PP/MTI
  •    

Több mint egymillió fontba kerül a legdrágább példánya annak az északnyugat-kínai Kasgár városában és környékén tenyésztett birkafajtának, amely a kínai multimilliomosok legújabb házi kedvencévé lett.

A tenyésztők szerint mindössze ezer Dolan birka él az egész világon. A jellegzetesen lefelé görbülő orral és hosszú lecsüngő fülekkel rendelkező állatok az egyedülálló bundájuknak köszönhetik a kínai multimilliomosok kiemelt figyelmét. "Nagyfőnökök jönnek ide a luxusautóikkal, és szépen beterelik a birkát a hátsó ülésre" – mondta Liu Feng-hua, az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióbeli Aksu városában élő 48 esztendős tenyésztő.

Nem aranybólvan, mégis drága. A képen: Jean Fabre szobra
Nem aranybólvan, mégis drága.
A képen: Jean Fabre szobra

"A főnökök általában ujgur muszlimok, akik a birkaüzletben szedték meg magukat, és most egy méregdrága példányt szeretnének házi kedvencüknek" – idézte Liut a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. A Dolan birkákat eredetileg az Európát Kínával összekötő ősi selyemút mentén elterülő Kasgár birkáiból tenyésztették ki, hogy gyorsan fejlődjenek és sok húst adjanak, az állatok azonban idővel igazi díszpéldányokká váltak. A jelenlegi legdrágább birka egy kasgári tenyésző birtokában van, aki állítása szerint már 1,4 millió fontos (466 millió forint) ajánlatot is kapott a hatéves állatért, ám egyelőre nem szánta rá magát az eladásra. A tenyésztők szerint gyakran családok fognak össze, hogy közös befektetésként vegyenek egy birkát, majd megpróbálják megszerezni a tenyésztéshez szükséges jogokat.

Hogy miből van ennyi pénzül a kínaiaknak? A választ egy nemrég publikált felmérésben megtaláljuk: egy év alatt 13 százalékkal növelték vagyonukat a leggazdagabb kínai nők, akik milliárdjaikkal lassan már utolérik amerikai társaikat is. A leggazdagabb kínai nők átlagéletkora 48 év, átlagos vagyonuk mintegy 9,7 milliárd jüan (321 milliárd forint), legtöbben közülük az ingatlanszektorban tevékenykednek – derül ki a leggazdagabb kínai hölgyekről a Hurun Report című magazin által szerdán közzétett listából. Az ötven legtehetősebb kínai nő bankszámlája évről évre gyarapodik: összvagyonuk idén minden eddigi rekordot megdöntött.