Új kormánygépeket vesz az állam, nem kell szégyenkezni

2019. április 11. csütörtök - 16:20 / piacesprofit.hu
  •    

Angela Merkel német kancellár az ősszel lekéste a G20 államok argentínai csúcstalálkozóját. A német államfő, a külügyminiszter is többször lemaradt programjáról, mert meghibásodott a kormánygép. Most három újat vásárolnak – 1,2 milliárd euróért.

A vezető német politikusokat a Luftwaffe, a légierő által üzemeltetett, átalakított, korábban „normális” utasszállításra használt Airbusok viszik szolgálati útjaikra. Ám egyre több gondot és kínos helyzeteket okozott, amikor a gépek, különösen hosszabb utakon, meghibásodtak, és utasaiknak alkatrészre, másik gépre kellett várniuk – vagy éppen valamely polgári légitársaság gépén folytatni útjukat.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A kormány most úgy döntött, elkerüli a további ilyen, az ország tekintélyének is ártó eseteket, és új, így megbízható gépekre ülteti a magas tisztségeket viselőket. Három A350-900 típusú, nagy távolságok megtételére is alkalmas óriásgépet vásárolnak. Azok összesen „csak” 640 millió euróba kerülnek, de csaknem még egyszer annyiba kerül átalakításuk kormánygéppé: gépenként csaknem 100 millióba kerül u.n. VIP-utasfülkék kialakítása, amellett tartalék alkatrészek beszerzésére és védelmi berendezések beszerelésére is szükség van.

Az új gépek mindenesetre csak 2020 nyarára állhatnak üzembe, addig a német vezetők a rendelkezésre álló, 20 éves Airbusokon repülnek tovább. (Forrás: Der Spiegel)

Elég nagy bajban a Boeing
A Boeingnek várhatóan közel 1 Mrd dollárjába kerülhet majd, hogy biztonságossá tegye 737 Max típusú gépeit, egyúttal meg kell térítenie a kárt, amelyet a légitársaságok a gép repülési tilalma miatt elszenvednek. A 737-es megrendeléseit azonban várhatóan nem vonják vissza.