Új karrierre vágyik? Íme 13 szakma a jövőből

2014. január 20. hétfő - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

Régen egyszerű volt az emberek szakmai élete: elmentek egy iskolába, elhelyezkedtek a tanult szakmájukban, és onnan is mentek nyugdíjba. A gyors technológiai változásnak köszönhetően ez ma már nincs így. Nagyon sok új szakma jön létre folyamatosan. Ki gondolta volna például 15 éve, hogy közösségimédia-menedzserek lesznek? Vagy 25 éve, hogy webdesignerek?

Kép: Fotolia

A facebooktippek.hu a Sparks & Honey  prezentációjából válogatott ki 13 olyan szakmát, amelyek megjelenése valószínűleg már a küszöbön van.

1. Produktivitási tanácsadó: segít az embereknek rendszerezni és hatékonyabbá tenni az életüket, a munkájukat ergonómiával, wellness-szel, időmenedzsmenttel és karrier-tanácsadással kombinálva.

2. Személyes digitális kurátor: olyan specialista, aki segít kiválasztani a hozzád való alkalmazásokat, hardvereket, szoftvereket és információforrásokat.

3. Szervezetbomlasztó szakértő: olyan specialista, aki megvariálja a cégek hierarchiáját azért, hogy startup-kultúra alakuljon ki, és létrejöjjön egy rendszerezett káosz.

4. Kíváncsiságoktató: olyan személyes tanácsadó, aki megtanítja az embert a szemlélődésre, a szemlélődő felfedezésre, és segít felkelteni az érdeklődés szikráját.

5. Alternatívvaluta-spekuláns: a bitcoin és más hasonló virtuális pénzek egyre jelentősebbek lesznek azok szemében, akik nem bíznak a hagyományos pénzrendszerben. Ez jó lehetőség egy olyan szakma kialakulására, amelyik ezen a területen ajánl befektetési lehetőségeket.

A harmadik ipari forradalom kezdetét éljük
A digitális forradalom már számos ágazatot megrázott és megújított – többek között a médiát és a kereskedelmet -, most úgy tűnik, a gyártáson a sor. A sci-fiket valóra váltó új technológiák, fantasztikus anyagok, soha nem látott ügyességű robotok és az interneten elérhető szolgáltatások sora alapvető változást hozhat: a tömeggyártás legfontosabb ismérvével – milliárdnyi teljesen azonos termékkel – szemben a személyre szabott gyártás kora jöhet el.

6. 3D-ezermester: 3D nyomtatás segítségével oldja meg a házkörnyéki kisebb-nagyobb feladatokat. (Ez a technológia az alapja a várható harmadik ipari forradalomnak – lásd keretes írásunkat.)

7. Digitálishalál-menedzser: elhalálozással kapcsolatban tartalmat készít vagy éppen töröl tartalmakat. Egyfajta digitális temetkezési vállalkozó.

8. Digitális elvonókúrát végző terapeuta: a kütyüfüggő, stresszes embereknek segít megtalálni a helyes egyensúlyt.

9. Közösségi finanszírozás specialistája: Kickstarter, Indiegogo és más közösségi finanszírozású projektek gazdáinak segít a sikeres kampányok lebonyolításában.

10. Iskolafeladási tanácsadó: arra ösztönzi a tanulókat, hogy a valódi életben szerezzenek tapasztalatokat ahelyett, hogy csak a hagyományos oktatás által kijelölt utat követik.

„A következő tíz év legmenőbb munkáinak 60 százalékát még ki sem találták.” Thomas Frey

11. Skype-rendező: felkészíti a delikvenseket a hatékony videokonferenciázására és videótelefonálásra. Megjelenés, etikett és beszédkészség a szakterülete.

12. Személyes adatbiztonsági tanácsadó: felderíti a magánéletünket fenyegető digitális veszélyeket, és segít megoldani azokat.

13. Mémügynök: azokat képviseli, akiknek a fotóját vagy videóját mémekben használnak föl.