Trump fenyeget: Németországból Lengyelországba helyezik át az amerikai csapatokat

2019. augusztus 10. szombat - 08:20 / piacesprofit.hu
  •    

Németországban több, mint 50.000 amerikai katona állomásozik de hamarosan jóval kevesebben lehetnek. Donald Trump elnök Lengyelországba helyezne át alakulatokat, mert Varsó – szemben a németekkel – teljesíti a NATO elvárásait.

Röviddel az amerikai elnök európai útja előtt a korábbiaknál is élesebb fenyegetés hangzott el. Richard Grenell, az USA berlini nagykövete kijelentette: „Igazán sértő elvárni, hogy az amerikai adófizetők finanszírozzák több, mint 50.000 katonánk németországi állomásoztatását, miközben a németek a rovásunkra elért kereskedelmi többletüket hazai célokra használjak fel.”

amerikai katona

Kép:Pixabay

A nagykövet emlékeztetett, hogy sok éven át sok amerikai elnök kérte már Európa legerősebb gazdaságát, fizessen megvédéséért. Elérkezett az idő, hogy Washington reagáljon.

Nemrég az Államok varsói nagykövete, Georgette Mosbacher twitterezett arról, hogy „Lengyelország teljesíti a NATO elvárását és a GDP 2 százalékát fordítja védelmi célokra – míg Németország ezt nem teszi meg. Üdvözölnénk, ha csapataink Németországból Lengyelországba jönnének” . A kérdést Trump már Andrzej Duda lengyel államfő júniusi washingtoni látogatásán szóba hozta, értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Németországban állomásozik Európában a legtöbb amerikai katona. A német védelmi költségvetés a GDP 1.36 százalékát teszi ki, tehát jelentősen elmarad a NATO elvárta 2 százaléktól.