Több nyugdíjat akarunk, de megtakarításunk nincs hozzá

2017. január 19. csütörtök - 08:59 / PP/MTI
  •    

Bár az átlagnyugdíjnál magasabb nyugdíjra vágynak, a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, holott havi néhány ezer forint félretételével is jelentős befektetésre lehetne szert tenni a nyugdíjas évekre.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A magyarok több mint 63 százaléka a 2016-os átlagnyugdíjnál (mintegy 110 ezer forint) minimum 40 ezer forinttal magasabb havi bevétellel lenne elégedett idősebb korában, melyet 61 százalékuk szerint csak saját megtakarításból tudnak majd elérni – derült ki az OTP nyugdíjpénztár friss kutatáséból.. Annak ellenére, hogy a válaszadók szerint létfontosságú az öngondoskodás, a megkérdezettek több mint kétharmada semmilyen hosszú távú megtakarítással nem rendelkezik, saját bevallásuk szerint jelenlegi helyzetükben nem tudnak eleget félretenni erre a célra.

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint már havi néhány ezer forintos befektetéssel is jelentős eredményeket érhetnek el, akik kitartóan takarékoskodnak nyugdíjas éveikre. Egy harmincas évei elején lévő ember havi 5 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással könnyedén biztosíthatja magának azt a havi néhány tízezer forintos plusz bevételt, ami az állami nyugdíj kiegészítéséhez szükséges.

Az ideális nyugdíjas évek mindenki számára mást jelentenek. Az első három helyen a felmérés szerint a rendszeres utazás és kirándulás, valamilyen aktív hobbi űzése, illetve az unokákkal való időtöltés áll. A remélt életszínvonalat illetően a saját ingatlan, gépjármű, illetve a hétköznapi kiadások problémamentes rendezése áll az élen, vagyis ezeket szeretnék megteremteni maguknak a válaszadók a nyugdíjkorhatár elérése után.

Öngondoskodás olcsóbban, etikusan
Jelentős változás előtt áll a biztosítási piac: 2017. január 1-től számos új rendelkezés lép életbe a biztosítási törvény részeként, amelynek egyik hatása az, hogy százszor inkább összehasonlíthatóvá válnak az ugyanolyan célt szolgáló megtakarítási formák. A várakozások szerint az etikus koncepció hatására erősödni fog az öngondoskodás a hazai lakosság körében.