Szeretnénk a gondjaikat…

2018. május 15. kedd - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Havi 5600 frank a svájci átlagkereset. Ez szinte ugyanennyi dollárnak, forintban kereken 1,7 milliónak felel meg. Jóllehet az összeg óriási, az árszínvonalat tekintve már nem annyira magas – de azért így is irigyelhetjük...

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a főállásban foglalkoztatottak havi átlagkeresete 2016-ban 5602 frank volt. Ez szinte ugyanennyi dollárnak, forintban pedig kereken 1,7 milliónak felel meg.

A foglalkoztatottak alsó tizede 4300 franknál kevesebbet, a felső tized 11 400 franknál többet keresett. A kettő közötti különbség 2008 és 2016 között keveset változott, de a közepes és az alacsony keresetűek jövedelme nagyobb mértékben nőtt, mint a legmagasabb fizetésűeké. Nem sokat változott viszont a különbség a nők javadalmazásánál: ők a magángazdaságban 14,6, a közszolgálatban 12,5 százalékkel keresnek kevesebbet a férfiaknál.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A “csillagászati” svájci bérek elemzésénél a szakértők emlékeztetnek arra, hogy azok összehasonlításánál  más európai országokkal a magas svájci árszínvonalat  és egyéb terheket is figyelembe kell venni.

Egy kis lakás bére és fenntartási költsége átlagosan havi 1250 frankot tesz ki, de a keresett nagyvárosokban, Zürichben vagy Genfben, rezsivel 2000 frankba is kerülhet egy kétszobás bérlemény.

Milliárdosok milliói – a gyógyszeriparban kerestek a legjobban
A legnagyobb amerikai cégek vezetői átlag 12,1 millió dollárt kerestek tavaly. Legtöbbjük javadalmazása a gazdasági fellendülésnek köszönhetően majd 10 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Közel 2000 frankot visz el átlagosan összesen a jövedelemadó, a kötelező nyugdíj-, baleset- és egészségbiztosítás. Az utóbbi a fogorvosi kezelésre, szemüvegre nem vonatkozik.

A svájci  átlagember havi 150 frankot költ kábel- és mobil-előfizetésre, 460-at autófenntartásra, közlekedésre, 450-et élelmiszerre. Az utóbbi jelentős tétel, hiszen például a húsárak 150 százalékkal magasabbak az uniós átlagnál, a Big Mac például 50 százalékkal drágább, mint a szomszédos Olaszországban.

Mindezt összevetve az átlagkeresetből vagy 850 frank maradhat megtakarításra, utazásra. A képhez tartozik, hogy a 8 millió svájciból félmilliót szegénynek tekintenek, további félmillió pedig a szegénység küszöbén áll.

(Forrás: Swissinfo)