Százezreket szórunk a szemétbe

2016. szeptember 17. szombat - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon évente 200 kilogramm élelmiszer hulladék képződik fejenként, amelynek jelentős része bevásárlásaink során keletkezik. Ezt a hulladék mennyiséget könnyen ki tudnánk iktatni az életünkből, csak tudatosabban kell átgondolnunk, mi az, amire valóban szükségünk van, amit ténylegesen használunk, és elfogyasztunk.

A tudatos vásárlás otthon kezdődik, amikor előre megtervezzük, hogy mire van ténylegesen szükségünk, és úgy lépünk be a boltba, hogy pontosan tudjuk mit fogunk megvenni. A tudatos vásárlás, fogyasztás azt jelenti, hogy úgy hozunk döntéseket, hogy mind etikailag, mind környezetvédelmi szempontból helyes legyen, tehát ne csak nekünk legyen jó, hanem mindenki másnak is.

egy ember sütit eszik

Kép:Pexels

Ne csak nekünk legyen jó, hanem mindenki másnak is

Azzal, hogy következetesen végiggondoljuk, valójában mit is kell megvennünk, sokat tehetünk a környezetünkért, és a pénztárcánkért egyaránt. Ugyanis, ha olyan termékeket, dolgokat vásárolunk meg, amiknek tényleg hasznát vesszük vagy elfogyasztjuk, megakadályozzuk azt, hogy még több felesleges hulladék keletkezzen.

Magyarországon évente fejenként 400 kilogramm hulladék keletkezik, melynek jelentős részét bevásárlásaink során visszük haza. Itthon 2 millió tonna, vagyis személyenként évente 200 kilogramm ennivaló megy a kukába, derül ki a Tudatosvásárló cikkéből. Habár az étel könnyen lebomlik, ugyanakkor eközben nagymértékű üvegházhatású gáz, körülbelül évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.

Kötelező adakozni
Nem csak a fogyasztók, a cégek is nagyon sokat tehetnek az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében. Ezért más országokban már a szabályozók is tesznek. Súlyos büntetéseket kaphatnak ez évtől azok a franciaországi szupermarketek, amelyek nem ajánlják fel a megmaradt élelmiszert jótékonysági szervezeteknek.

A vásárlásaink 40%-a nem előre tervezett, sok esetben felesleges, írja az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente fél millió forintot költ élelmiszerekre s ezek jelentős része, körülbelül 50 – 200 ezer forint értékű áru, a szemétben végzi. Több praktika létezik, amelyeket könnyen tudunk alkalmazni a bevásárlások során, hogy tudatosak maradjunk, és ne vásároljunk feleslegesen olyan dolgokat, amik úgyis a szemétben kötnek ki. Lássuk, mik ezek a könnyen betartható jó tanácsok!

  1. Írjon bevásárlólistát mielőtt boltba indul, így nem kerül felesleges termék a kosárba!
  2. Válassza a nagyobb kiszerelésű terméket, ennek megvásárlásával nemcsak időt, pénzt takarít meg, de még kevesebb hulladékot is termel!
  3. Ne menjen éhesen vagy szomjasan vásárolni!
  4. Vásároljon friss és a hazai termékeket!
  5. Annyit és olyat vegyen, amire tényleg szüksége van és elfogyasztja!
  6. Ne dőljön be minden promóciónak, akciónak!
  7. Hasznos, és tartós dolgokat vásároljon, amiket nem csak egyszer fog használni!
  8. Fordítson több időt és kevesebb pénzt az ajándékok kitalálására! Ajándékozzon inkább élményt!
  9. Ha megoldható, vásárolni egyedül menjen, hagyja otthon a gyerekeket! :)
Csúcsétterem ételmaradékból
El tud képzelni egy elegáns éttermet, ahol profi séfek, csodás tányérokon és nem utolsó sorban sok pénzért olyan ételeket szolgálnak fel, ami után mind a tíz ujját megnyalja? Ez eddig rendben. És ha azt mondjuk, hogy minden egyes étel alapanyaga olyasmi, ami átlagos esetben a szemétben végezné?

Többek között erről is szól a Médiaunió Nem nehéz…! kampánya, amely arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenki egyéni felelőssége és a hétköznapok során oda kell figyelni a környezettudatos viselkedésre.

„Számomra nagyon fontos, hogy a hazai termelésű élelmiszereket vásároljam meg, és ne az olyanokat, amiket egy másik kontinensről szállítanak ide. Tehát válasszuk a hazait, emellett fontosnak tartom azt is, hogy olyan termékeket válasszunk, amik minél kevésbé vannak becsomagolva, és ezzel is kevesebb hulladékot generálunk magunk körül” – mondta Bárdosi Sándor, olimpia ezüstérmes birkózó.