Szakmai nyelvtudás nélkül nehezen leszünk sikeresek

2017. október 11. szerda - 19:01 / piacesprofit.hu
  •    

Egy vagy akár több idegen nyelv használata és a szaknyelv ismerete valódi előnyt jelent a munkakeresés során – többek között ez derül ki a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett felmérésből.

A térség munkakeresőinek több mint fele rendelkezik nyelvvizsgával, és 89%-uk mondja azt magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelvet. Ugyanakkor a munkavállalás során fontos a nyelvtudás minősége is, valamint a választott szakma speciális nyelvezetének, szókincsének, azaz a szaknyelvnek az ismerete, mert ebben az esetben fog valódi előnyt jelenteni a munkakeresés során a nyelvtudás. Szaknyelvi vizsgával a válaszadók csupán 14%-a rendelkezik.

angol_Zaszlo_pixabay

A jövő munkavállalójának a hasznos, és a gyakorlatban is alkalmazható nyelvtudás és nyelvi kompetenciák megszerzésére kell törekednie. Olyan nyelvvizsgát célszerű választania, amelyre való felkészüléskor a munkaerő-piacon a leghasznosabb fajta nyelvtudásra tesz szert. Ez pedig egyértelműen a szaknyelvi idegen nyelvtudást jelenti. A felkészüléshez legtöbben az iskolai nyelvoktatást veszik igénybe, de második helyen a magántanári segítség áll, vagy a kettő együtt, párhuzamosan hozza meg a sikert.

A felmérésből kiderült az is, hogy a munkavállalók 72%-ának már kellett használnia idegen nyelvi tudását munkahelyén, és ekkor leginkább a szóbeli kommunikációs készségeikre (beszédkészség) volt szükségük. Mivel a válaszadók 21%-a dolgozott csak külföldön, így ez az arány azt mutatja, hogy a hazai munkahelyeken is egyre fontosabb az idegen nyelv ismerete, és jobb pozíciók is érhetők el nyelvismerettel.

Az idősek verik a fiatalokat a nyelvtudásban
A 65 év feletti magyarok 37 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet, elsősorban németül, angolul vagy oroszul – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az 50 felettiek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint az egy generációval fiatalabbak körében már alacsonyabb ez az arány, az 50–64 évesek csupán 32 százaléka kommunikál az anyanyelvétől eltérő nyelven.