Sokat spórolhat, aki vidéki egyetemet választ

2017. július 26. szerda - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el. Az egyetemi városok esetén ugyanis átlagban csaknem 6%-kal emelkedtek az árak, tény azonban, hogy ez a szám jelentős területi különbségeket takar. Míg Győrben és Debrecenben érdemi változás nem történt, addig Veszprémben 21%-os, Egerben pedig 17%-os emelkedés tapasztalható. Mindössze egyetlen egyetemi városban, Miskolcon csökkentek az árak, 2%-kal – derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből.

Habár az egyetemi élet Budapesten összpontosul, mégis a felsőoktatásban tanulók fele vidéki intézményben tanul. Ennek következményeképp a kiadó lakások iránti verseny a legtöbb egyetemi városban is kiélezett, habár a különbségek igencsak jelentősek.

Nem mindegy, hogy Győr vagy Miskolc

A legdrágább város e tekintetben Győr, ahol 103 ezer forintos havidíj ellenében bérelhet egy fiatal lakást. Ezt követi Veszprém, Debrecen és Szeged, ahol nagyjából havi 100 ezer forintot kérnek a bérbeadók, természetesen a teljes lakhatási költséghez hozzá kell még számolni a rezsit is. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot.

Kép: Otthontérkép

Kép: Otthontérkép

Győr és Debrecen stagnál

Négyzetméterár tekintetében 2016-hoz képest átlagosan csaknem 6%-kal emelkedtek az árak. Ez az átlag azonban lokáció függvényében erősen eltérhet. Győrben és Debrecenben például nem változott számottevően a kiadó lakások ára, ezzel szemben, Veszprémben 21%-kal, Egerben pedig 17%-kal kell többet fizetni a bérlésért. Ez a 20%-körüli áremelkedés akár havi 20 ezer forintos többletkiadást is jelenhet. Miskolc, kivételként, az egyetlen olyan egyetemi település, ahol csökkenés mutatkozott, azonban itt sem számottevően, hiszen átlagosan mindössze 2%-kal kell kisebb bérleti díjat fizetni.

„A meglévő kereslet miatt továbbra is maradhat az áremelkedés az egyetemi városokban, s ez ösztönözheti a tisztes, kb. 5-6 százalékos bérleti hozamra számító lakásbefektetőket. Az egyetemistákon kívül a nyugati megyékben az ingázókra, a munkásokra és nyaralókra is építhetik a bérbeadási bizniszt.” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A szakértő emlékeztetett, hogy bérbeadási céllal az elmúlt három évben egyelőre csak Budapesten indítottak kifejezetten diákoknak szánt építkezést. A legnagyobb a SOTE új campusa melletti, ahol több mint 1200 (kb. fele külföldi) tanulónak lesz hely, ezek túlnyomó része piaci alapú bérleti díjat fog fizetni. Ám mivel néhány városban megugrott a diákok száma (pl. Pécs, Eger, Debrecen) előbb-utóbb ott is megjelennek majd kisebb vagy közepes méretű (200-500 fős) diákszállások vállalkozói beruházás eredményeként.

Kép: Otthontérkép

Kép: Otthontérkép

A lakásbérleti díjak képzeletbeli versenyét mindenképpen Budapest nyeri, ahol sokkal többe kerül egy albérlet, mint vidéken. A fővárosban ugyanis az átlagos bérleti díj 150-160 ezer forint, ami csaknem 50%-kal magasabb, mint a legdrágább vidéki egyetemi város árszínvonala.

Címlapkép: Pixabay

Még mindig drágul a lakásbérlet Budapesten
A hamarosan kezdődő albérleti roham előtt egyértelmű, hogy a tavaly nyárinál közel 10 százalékkal magasabb, átlagosan 155-160 ezer forintos havi lakásbérleti díjakra kell számítania a diákoknak Budapesten. Sokan választják az új építésű lakásokat, ők átlagosan 16 ezer forinttal kevesebbet fizetnek, mint azok, akik használt bérleményt vesznek ki.