Sokat fizethet, ha engedély nélkül tüntet

2018. január 25. csütörtök - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

Trump amerikai elnök davosi látogatásának hírére a globalizáció ellenfelei Svájc-szerte megkezdték tüntetések szervezését. Ez most sokba kerülhet nekik: új rendelkezések szerint nem engedélyezett demonstrációk szervezőinek, részvevőinek jelentős összeget kell majd fizetnie a rendőrség munkájáért.

Az első, a fővárosban, Bernben tartott tüntetések után a hatóságok úgy döntöttek, hogy legalább részben behajtják a rendőri intézkedések költségeit abban az esetben, ha nem engedélyezett akcióról van szó, illetve ha a tüntetők nem tartják be az előírásokat és erőszakhoz, rongáláshoz folyamodnak.

Kép: euractiv

Kép: euractiv

A demonstráció szervezői, illetve egyes személyek 10.000 – 30. 000 frankos büntetést fizethetnek.

Hasonló rendszabályt tervez Zürich város vezetése, a polgári pártok és a szélsőjobboldali Svájci Néppárt egyetértésével. Indokolásuk szerint “bizonyos körök úgy gondolják, hogy tetszésük szerint dúlhatnak, rongálhatnak és még a rendőri költségeket sem kell megfizetniük”.

Ennek véget kívánnak vetni – mindenesetre egyelőre egyedi alapon dönthetnek. A lépést befolyásolhatja, hogy korábban a bíróság elvetette az ilyen kártérítésre vonatkozó luzerni hatósági döntést. (Forrás: Neuer Zürcher Zeitung).

A világ kisvállalkozóinak harmada nő
Ha a nők mindenütt egyenlő esélyeket kapnának a gazdaságba való bekapcsolódásra, 2025-ig 28 trillió dollárral nőhetne a világgazdaság teljesítménye. A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a női vállalkozók jelentős szerepet játszanak a szegénység csökkentésében, de még sokhelyütt elzártak előttük a lehetőségek.