Sokat dobna a turizmuson a repülőtéri vasút

2018. február 16. péntek - 18:11 / PP/MTI
  •    

A tavalyi sikerek után idén is kedvező évre számítanak az utazási irodák. 2017-ben átlagosan több mint 5 százalékkal növelték forgalmukat, egyharmaduk 10 százalék feletti bővülést ért el – hangzott el a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) szakmai rendezvényén.

 

Princzinger Péter, a MTSZA kuratóriumának elnöke elmondta: az új ágazati ernyőszervezetet a turizmus területén működő 11 szakmai szervezet hozta létre, a magyar turizmus minőségi fejlődése, a modern magyar turizmus megteremtése érdekében.

A frissen megalakult szövetségbe az elmúlt hetekben további 11 turisztikai szervezet lépett be, 6 felvétele pedig folyamatban van, erről márciusban dönthetnek. Az új szövetség az ágazatban működő 2000 magánvállalkozáson keresztül a hazai turizmus teljes vertikumát lefedi – tette hozzá.

kétmilliárdos pályázat jelent meg turisztikai fejlesztésekre

Kép: Pixabay

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke elmondta: a tavalyi eredmények alapján a beutaztatás és a kiutaztatás területén is az utazási kedv és a turisták számának növekedésére számítanak 2018-ban.

A MUISZ mintegy 200 tagirodája évente 170-180 milliárd forintos forgalmat bonyolít, a szervezett turizmus 82 százalékát fedi le. A tavalyi átlagosan 5 százalékos forgalomnövekedést biztatónak nevezte,

Budapest átlépte az álomhatárt
Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszaka-számot. Az immár negyedik éve 6 százalék feletti ütemben bővülő vendégéjszakák száma országosan csaknem elérte a 30 milliót (29,5 millió éjszaka).

ugyanakkor jelezte: a turizmus érzékeny iparág, erős a természeti viszontagságoknak és a világgazdasági-világpolitikai folyamatoknak való kitettsége.

A szervezet elemzése szerint Budapest komoly gyengesége, hogy

hiányzik a repülőtéri közvetlen kötöttpályás összeköttetés a belvárossal, és a pályaudvarok felújításra szorulnak.

A szakember fontosnak nevezte a magas költésű, színvonalas programok iránt érdeklődő egyéni és csoportos utazók Magyarországra csábítását, és átlagos tartózkodási idejük növelését. Megjegyezte, hogy tagjaik visszajelzése alapján hiány van a 300-400 szobás, 3-4 csillagos szállodából Budapesten főleg csoportok elhelyezéséhez.

Problémát jelent, hogy a csoportok engedéllyel nem rendelkező idegenvezetőkkel járják körbe a várost, és nincs ellenőrzés. Az érdekképviseletek vezetői szerint a turistabuszok behajtási korlátozása várható a Budai Várban, ami megoldhatatlan problémát jelent a szervezett, buszos turizmus számára.

 

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek