Sok mozgással késleltetheti az Alzheimert

2019. május 18. szombat - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

A mozgáshiány, a túlsúly, a magas vérnyomás is növeli az Alzheimerben és hasonló betegségekben szenvedők számát, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet.

A WHO adatai szerint 50 millió embert érint a világon az Alzheimer-kór és a hasonló, emlékezetkieséssel járó betegségek. Németországban számukat 1,7 millióra becsülik, s azzal számolnak, hogy 30 év múlva már háromszor ennyien lesznek.

Kép: SXC

Kép: SXC

A világszervezet először adott irányelveket arról, miként lehet megelőzni ezeket a folyamatokat, rámutatva: a mozgásban aktív életstílus kihat az agy egészségére is. Átfogó felmérések mutatták ki, hogy akik sokat mozognak, sportolnak, kisebb arányban szenvednek demenciában, Alzheimerben. A megfelelő mértékű mozgás akadályozza egy másik kockázati tényező, a magas vérnyomás kialakulását is.

Jelenleg nincs gyógyszer az ilyen betegségek ellen, amelyeknél az ember szellemi

A rendszeres mozgással az agyunk is “izmosodik”
Már egy félórás fizikai edzés pozitívan befolyásolhatja agyunk működését és javíthatja mind a fiatalok, mind az idősek memóriáját, mutatták amerikai kutatások.

teljesítőképessége már viszonylag rövid idő alatt lecsökken, elveszti emlékezőtehetségét s végül gondozásra szorul.

A WHO a sok mozgás mellett a a dohányzás elhagyását, a kiegyensúlyozott táplálkozást és a hízás elkerülését is javasolja a megelőzésre. Nem látják viszont szükségét a szakemberek a B-, az E-vitamin vagy más, a táplálkozást kiegészítő termékek használatának. A megbetegedésre a legnagyobb kockázatot az idős kor elérése jelenti. Hatvanöt év alatt keveseket érintenek ezek a kórok, míg a 85–89 éves németek közül minden negyediket.

(Forrás: Der Spiegel)