Sárkányokkal a társadalmi befogadásért

2012. június 12. kedd - 10:25 / piacesprofit.hu
  •    

Idén harmadik alkalommal tartották meg a Sárkányünnepet Bódvalenkén. A 220 lelket számláló Bódvalenke az ország egyik legszegényebb falva, az 1 főre jutó havi átlagjövedelem alig éri el a 10.000 forintot. Az edelényi kistérségben található falu a művészet segítségével szeretne kitörni kilátástalan helyzetéből.

 

A két napos ingyenes kulturális fesztivál ismét felejthetetlen élményt nyújtott mindazoknak, akik ellátogattak a festői szépségű törpefaluba. A 2009-ben indított Bódvalenke – Freskófalu projekt az európai roma festészet keresztmetszetét bemutató, a világon egyedülálló szabadtéri tárlat létrehozását tűzte ki célul. Az idén eddig elkészült három új freskóval már 24 nagyszerű falfestményt csodálhat meg a faluba látogató közönség.   

„A Sárkányünnep célja, hogy felmutassa, milyen fantasztikus mértékben gazdagítja a roma művészet mindannyiunk életét, kultúráját. A festmények üzenetét sokszorosan felerősíti a zene, a költészet, a mese és tánc – mindannyiunk örömére. Az idén a bódvalenkei Albert Hall ünnepélyes megnyitásával és a sárkány éve alkalmából igazi kínai sárkányok látogatásával a nagyvilág felé is nyitottunk" – mondta el Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu Projekt vezetője.

A projektről
A Freskófalu projekt ötlete 2009-ben Pásztor Eszter fejében született meg. Azóta nagy utat járt be. Magyar és külföldön élő cigány festők pályáznak, hogy a lakóházak homlokzatára festhessenek. Az eredmény jól látható: 2011-re mintegy 20 monumentális mű készült el 10 művész közreműködésével. Egyedülálló közösségi műalkotás, ami egyszerre turisztikai látványosság és egy közösség önkifejezési eszköze. A falu szempontjából a freskófestés reményt adó keret: új munkahelyek jöhetnek létre, ami a talpra állás előfeltétele. Átalakulhat a falu életmódja, javulhat az életminőség, változás indulhat el a fiatalok tanuláshoz való viszonyában, életkilátásaiban. Életre kelhet egy öntudatos, magában bízó, dolgos közösség.

Idén is rengeteg izgalmas program várta a látogatókat. A Sárkányünnepen fellépett többek között a Romengo, a Romano Glaszo, a Snétberger Zenei Tehetségközpont, a Frankie Lato’s New Djangology, a Parno Graszt, a Kanizsa Csillagai és a világhírű szerb Odjila együttes tagjaiból alakult alkalmi formáció is. Az Albert Hall-ban megnyílt kortárs képzőművészeti kiállítás mellett volt dokumentumfilm-vetítés, szakácsverseny, tárlatvezetés a freskók között, a költők kávézójában verseket mondtak; a Romani Design divatbemutatója és a Csillogó Gyöngyszemek táncbemutatója emelte az ünnep fényét.

A fesztivál második napján – míg a látogatók a főtéri örömzenét élvezhették – szociológusok, művészek, újságírók és roma polgárjogi vezetők vitatkoztak arról, miként járulhat hozzá a művészet a társadalmi befogadáshoz. Külön öröm volt, hogy a Sárkányünnep rekordszámú látogatót (mintegy 800 főt) fogadott, köztük sok külföldit is.