Sárga lapot osztottak ki Veszprémben a kormánynak

2015. február 23. hétfő - 09:22 / piacesprofit.hu
  •    

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben - jelentette ki az időközi országgyűlési képviselő-választás győztese, Kész Zoltán (független) vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A győztes Kész Zoltán független képviselő – Kép: MTI

A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól “a józan ész városa”. Azt mondta: a veszprémiek sárga lapot adtak a kormánynak, megüzenték, hogy nem fogadják el “az ország kirablását, a felelősségre vonás nélküli állami bűnözést, sok millió ember elszegényítését”.

“Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” – jelentette ki Kész Zoltán a sajtótájékoztatón. A választás győztese hangsúlyozta: “megvan az erőnk ahhoz, hogy megváltoztassuk az országot”, hozzátéve, a veszprémi választók megmutatták Magyarországnak, hogy nem kell félni.

Erős gazdaság teremthet erős nemzetet, ehhez pedig demokrácia és szabadság kell – mondta. Úgy fogalmazott: Veszprém bátor város és – utalva arra, hogy április 12-én újabb időközi országgyűlési képviselő-választás tartanak -, hozzátette, most átadják a stafétabotot Tapolca, Ajka és Sümeg szavazóinak.

Októberben, az adócsomag benyújtásával vette kezdetét a kormány vesszőfutása. Akkor derült ki, hogy az internetadóból, az irodai papír és a mosószer megadóztatásából, a befektetési alapkezelők különadójából vagy épp a cafeteria terheinek jelentős emelése mellett az útdíjból is több bevételt szeretne a kormány 2015-re, ahogy az is, hogy a Parlament elé került 2015. évi költségvetésben egyharmadával több bevételt számolnak a használatarányos útdíj befizetésekből, mint az idei évben volt. Ez azt jelenti, hogy 150 milliárd forint helyett jövőre mintegy 200 milliárd forinttal kalkulált a tervezet. További információk itt olvashatók.

Aztán a netadóból társadalmi nyomás hatására visszatáncolt a kormány. Orbán Viktor bejelentette, hogy nem lesz internetadó. Legalábbis a jelenlegi formájában nem. A jövő év első negyedévében egyeztetnek erről a szolgáltatókkal, és ennek függvényében lépnek. Szerintünk ez bölcs döntés, hiszen hatalmas károkat okozott volna az adó, míg a költségvetési hatása (a tervezett bevételek szerint) marginális lett volna (0,1 százalék alatti a GDP arányában). További információk itt olvashatók.