Saját zsebből nem fizetnénk az infrastruktúrát

2016. október 29. szombat - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai válaszadóknak mindössze 18 százaléka támogatná, hogy a kormány biztosítson kölcsönt a fejlettebb infrastrukturális hálózat kiépítésére, míg a külföldi tőke bevonásában a nemzetközi átlagnál (45%) is többen (57%) látnák a megoldást.

A nemzetközi átlagnak megfelelően, a magyarok fele (53%) szerint akad tennivaló a közlétesítmény-hálózatunkkal kapcsolatos szükségleteink jobb kielégítéséért. Ahogy világszerte összességében, nálunk is éppen 70 százaléknyian válaszolták, hogy a gazdaság fejlődéséhez létfontosságúak a beruházások ezen a területen. Honfitársaink többsége (55%-a) szerint nagyobb súlyt kellene fektetni a nemzeti infrastrukturális projektekre.

szechenyi_forint

Kép: PP archív

Ugyanakkor a hazai válaszadóknak mindössze 18 százaléka támogatná, hogy a kormány biztosítson kölcsönt a fejlettebb infrastrukturális hálózat kiépítésére, míg a külföldi tőke bevonásában a nemzetközi átlagnál (45%) is többen (57%) látnák a megoldást. Ha kicsit lassítja is a folyamatokat, 70 százaléknyian szeretnék, ha a tervekkel kapcsolatban meghallgatnák a helyi véleményeket – derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből.

A konkrét területek közül a magyarok a közúthálózattal, a helyi utakkal a legkritikusabbak, mindössze 16 százaléknyian minősítik jónak (ezzel az utolsók vagyunk a mezőnyben), a vasúthálózatot a válaszadók 22 százaléka ítéli megfelelőnek – a nemzetközi átlagok 43 és 44 százalék. Az autópályák, főutak állapotával kapcsolatban már jobb – bár az átlagtól jócskán elmarad – a hazai vélekedés, 44 százaléknyian elégedettek, míg a légi közlekedés lehetőségeivel 49 százalék.

Az új építésű ingatlanokkal kapcsolatban a középmezőnyben végeztünk, a magyarok 39 százaléka szerint kielégítő az arányuk. Az árvízvédelemmel a globális átlagnál nagyobb, 42 százalékos elégedettség mutatkozik nálunk. Az energiaellátás színvonalát viszont inkább alacsonynak minősítik a hazai válaszadók, 32 százalék tartja jónak. A vízszolgáltatás, csatornázás megítélése a nemzetközi átlagot meghaladó, 63 százalékos. A szélessávúinternet-elérés 56 százalékos elégedettségnek örvend, ami a nemzetközi szinttel megegyező érték.

Megéri hátrányos helyzetű térségbe költözni?
A jellemzően hátrányos helyzetű kistérségekben letelepedő vállalkozások nagyobb pályázati kerettel és pluszpontokkal számolhatnak a nemrégiben indult pályázati ciklusban. Ez akár lökésszerűen több vállalkozást eredményezhet ezekben a szabad vállalkozási zónákban, jóllehet a nyár folyamán ennek még nem láttuk a jeleit. Talán azért sem, mert a többletkedvezmény mellett infrastrukturális hiányosságokra, alulképzett munkaerőre és logisztikai nehézségekre is számíthatnak a kiköltözők.