Rióban tényleg nem szabad a csapból inni

2016. augusztus 06. szombat - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

Megkezdődtek a 31. Nyári Olimpiai Játékok. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszerbiztonsági tudnivalókat a Brazíliába utazók számára, hogy csak a sportversenyek okozzanak izgalmas pillanatokat.

Fontos, hogy bárhová is utazunk, mindig informálódjunk az adott ország sajátosságairól! Más országban más lehet a higiénés kultúra is, ezért tisztában kell lennünk az esetleges veszélyekkel. Brazíliában például a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, ezért a fogyasztása nem javasolt. Helyette válasszuk az üzemekben palackozott ivó és ásványvizeket, vagy a különböző, gyárilag csomagolt, pasztőrözött üdítőket. A palackozott, dobozos italok közül csak olyat vásároljunk, melynek zárása sértetlen, illetve csak olyat fogadjunk el, amit előttünk nyitnak fel. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy ezek külső felülete szennyezett lehet. Szintén kerüljük a jéggel hűtött italokat és salátákat, az így hűtött gyümölcsöket. Kerüljük az előre darabolt, vagy mosottan értékesített gyümölcsöket és zöldségeket Amit „egészben” vásárolunk, azokat se mossuk csapvízben, ehhez is, akárcsak a fogmosáshoz, a palackozott víz a megfelelő. Egyes gyümölcsöknél jó megoldás a hámozás.

adókedvezmény jár az oilimpia támogatása után

Kép: Pixabay

Lehetőség szerint ne étkezzünk utcán. Ha mégis utcai árust választunk, akkor olyat keressünk, ami tiszta, rendezett, rovaroktól mentes. Ilyen helyen is csak friss, forró, vagy hűtést nem igénylő, szennyeződéstől védett élelmiszert vegyünk. Csomagolatlan élelmiszert árusító helyen fontos, hogy a személyzet számára biztosított legyen a kézmosási lehetőség. Lényeges az is, hogy az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolják, a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő jéghideg legyen. A kiszolgálóknál figyeljük meg, hogy kezük, körmük öltözékük tiszta-e, viselnek-e a kézmosást gátló kézékszereket, vagy valamilyen fejfedőt. Ne fogadjuk el az ételt, ha puszta kézzel adagolják, ha ahhoz hozzáértek, vagy azon legyek, rovarok láthatók!

140 ezerből meg lehet járni az Olimpiát
A Trivago.hu szálláskereső weboldal adatai szerint a magyarok nagyrészt a televíziók előtt szurkolnak az olimpiai válogatottnak, Rio de Janeiróba csak kevesen követik a sportolókat. pedig aki időben felkészült az utazásra, akár 140 ezerből is megjárhatja oda-vissza a riói utat.

Mi is tehetünk azért, hogy elkerüljük az esetleges élelmiszereredetű-megbetegedéseket!

Legyünk igényesek, ne vásároljunk ételt elhanyagolt, rendetlen helyen! Étkezés előtt mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot! Az evőeszközöket is töröljük át papírtörlővel. Az élelmiszert tiszta szalvétával fogjuk meg! Kizárólag forrón tálalt friss melegételt, vagy hűtőben tárolt hidegételt fogyasszunk! A kagylót, osztrigát, nyers halat, nyers húsokat, nyers tejet, nyers tojást tartalmazó ételek fogyasztását kerüljük. Egyébként is magasabb kockázatot képviselnek a tenger gyümölcseit, a tojást, darált húst, tartalmazó vagy töltelékes, öntetes ételek. Ne együk meg az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű! A megvásárolt meleg ételt ne tároljuk, azonnal fogyasszuk el!

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk, forduljunk orvoshoz! Mivel Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgárságú beutazóknak, ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljunk útnak. A magyar Konzuli Szolgálat honlapján elérhető az ajánlott kórházak listája is.

Ha kisgyermekkel, idős, beteg személlyel utazunk együtt, célszerű számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert is csomagolni. Fontos szem előtt tartani, hogy bár repülőgépen a poggyászban szállítható élelmiszer, kézi poggyásznál azonban a krémes állagú élelmiszerekre (például májkrém, méz) is vonatkozik a folyadékokra érvényes mennyiségi- és tárolási korlátozás. Brazíliába a nyers élelmiszeripari vagy mezőgazdasági termékek bevitele szigorúan tilos! Rióból hazatérve ne vásároljunk élelmiszert szuvenírként, a hús- és tejterméket behozatala az unióba pedig még személyes fogyasztásra sem engedélyezett! Az aktuális tudnivalókról érdeklődjünk légitársaságunknál vagy a brazil konzulátuson.

Drága mulatság lenne az olimpia – és nem sok haszna van
A MOB-elnök szerint csak akkor szabad pályázni az olimpiai játékok rendezésére, ha az gazdaságilag racionális, előnyös, és garantálható a társadalmi konszenzus. Az olimpia szervezéséről azt gondolhatjuk, hogy gazdasági fellendülést okoz, de ez a hatás viszont rendkívül mérsékelt.