Állásinterjú randiként? Miért ne!

2016. február 24. szerda - 20:57 / piacesprofit.hu
  •    

A munka világa és a társkeresés nem is különbözik annyira, mint gondolnánk, ugyanúgy az első benyomás, a testbeszéd dönt az állásinterjún, mint az első randin. A Hays 5 pontban foglalta össze, hogy miért is hasonló ez a két terület.

nyakkendőjét igazgató férfi

Kép:Flickr

Az első találkozás

Fontos, hogy jól tájékozottak legyünk azzal az emberrel kapcsolatban, akire majd jó benyomást kívánunk tenni az első találkozás alkalmával. Jó felületet biztosít egy kis utánajáráshoz például a Facebook vagy a LinkedIn, ahol felmérhetjük a másik szakmai előéletét, érdeklődési körét vagy baráti társaságát.

A kémia működik

Bizonyított tény, hogy az első találkozás során a másik jelenléte kémiai reakciót vált ki belőlünk. Persze nincs másról szó, mint hogy az agyunk reagál az „új ember” közelségére, testbeszédére, tekintetére. Ilyenkor a tapasztalataink és ösztöneink alapján ítéljük meg a másikat. Tehát ne feledjük, hogy az első benyomás minden esetben döntő lehet. Akár állásinterjúra, akár randevúra érkezünk: a jó megjelenés és a mosoly már önmagában fél siker!

Eltitkolnánk korunkat egy jó állásért?
Az álláskeresők közel fele gondolja, hogy 10-25 másodperc alatt eldől, életrajza bent marad-e a rostán; kétharmaduk pedig eltitkolná életkorát, mert úgy gondolja, ez gátja lehet a sikeres elhelyezkedésnek.

Legyünk érdeklődők!

Az első találkozásnál mindenki a legjobb arcát igyekszik mutatni. Azonban sokan elfelejtik, hogy nem csak az aktív érdeklődés lehet megnyerő. Hallgassuk végig beszélgető partnerünket, szemkontaktussal jelezve az érdeklődést. Az elhangzottakkal kapcsolatban pedig mindig legyen néhány őszinte észrevételünk és kérdésünk is a beszélgetés során. (Még akkor is ha egy-egy “bunkó” kérdés is felmerül az állásinterjún!)

Ne beszéljünk az „exről”

Egy találkozás vagy interjú során mindenképp beszéljünk az élményeinkről, sikereinkről vagy azokról a munkatársainkról akik inspiráltak minket. Sose beszéljünk azonban egy rossz kimenetelű (munka)kapcsolatról. Leendő (munka)partnerünknek biztos az fog a fejében járni, hogy vajon róla is így fogunk-e beszélni a jövőben. Ha mégis napirendre kerül a „szakítás” oka, mindig maradjunk pozitívak, tárgyilagosak és objektívek.

A hívás

Ki telefonáljon először? Az etikett szabályai azt diktálják, hogy a meghívott fél nyilvánítsa ki köszönetét üzenet formájában. Ha a találkozás után nem érkezik reakció egy héten belül, akkor már érdemes telefonálni a kiválasztott cégnek és érdeklődni a (munka)kapcsolat folytatása ügyében.

Őszinteséggel lehet ütni a munkaerőpiacon?
Formabontó módon tesztelte a személyzeti szakembereket egy új, saját maga által kitalált önéletrajzi sablonnal egy amerikai kreatív ügynökség vezető munkatársa. Jeff Scardino a hibáit és a kudarcait is beleírta önéletrajzába. Mi lett az eredménye?