Rájuk biztosan szükség lesz a lakásvásárlásnál

2016. július 28. csütörtök - 20:20 / piacesprofit.hu
  •    

Sokan vagyunk úgy, hogy nehezünkre esik segítséget kérni. De akadnak az életben olyan összetett és nagy horderejű döntések, amelyeket nem érdemes egyedül végigcsinálni. Ilyen az is, amikor a családnak egy új otthont kell találni. A GDN Ingatlanhálózat szakértőinek segítségével összeszedtük, hogy kikből áll az a csapat, ami jó ha velünk dolgozik, hogy minden könnyebben és flottabbul menjen.

Ügyvéd

Ingatlan adásvétel nincs jogász nélkül. Sok ügyvédi iroda akad, akik kifejezetten erre a területre specializálódtak. A választás előtt érdemes konzultálni velük, megtudni hány százalékért dolgoznak (általában 0.5-1%) és hogy mi az amit ők intéznek (földhivatali bejegyeztetés, vásárlás előtti ellenőrzés, stb.) és mi az, amit nekünk kell majd megcsinálni.

Egy jó ügyvéd olyan szerződést készít, amely mindkét felet, eladót és vevőt is védi és tartalmazza mindazokat a pontokat, amelyeket a bankok a hitel folyósításához kérnek. Mivel ez bankonként változhat érdemes a megbízott ügyvédet felvilágosítani arról, hogy melyik pénzintézettel állunk kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a GDN Ingatlanhálózat blogjának bejegyzése.

Kép: Sororystylista.com

Kép: Sororystylista.com

Ingatlanközvetítő

Eladni és venni is könnyebb, ha egy szakember segíti a munkát. Egy igazán jó ingatlan referens végigkísér minket az egész folyamaton. Ott van, amikor el kell adni a lakást, amit kinőttünk, segít árazni, mutatni, szerződni és utána számíthatunk rá abban is, hogy megtaláljuk az új otthonunkat. Mivel a két folyamat általában szorosan összefügg, praktikus, ha mindez egy kézben van. Az ingatlanos szakember rutinja sok kérdést leegyszerűsíthet és sok problémát elkerülhetővé tesz.

Mennyiért lehet most nagyobb lakásba költözni?
A használtlakás-piac forgalmának egy részét a kisebb alapterületű lakásból nagyobba költözők teszik ki. A vásárlók azonban egyre emelkedő ingatlanárakkal szembesülnek. Az ingatlan.com segítségével megnéztük, mennyibe kerül nagyobba költözni.

Építész / statikus

Ha nem új építésű lakást veszünk – és bizony a többség nem olyan szerencsés, hogy maga alkothassa meg otthonát az első téglától, –  akkor szükség lesz valakire, aki megnéz ki lehet-e venni azt a falat, amit odébb tennénk, aki meggyőződik róla, hogy nem kell a tetőt jövőre cserélni, és aki ellenőrizni tudja, hogy a folt valóban egy apró beázás, vagy valami nagyobb gondot mutat. A használt autót is megnézetjük szerelővel, ez pedig egy sokkal nagyobb összeg és tovább fogjuk nyögni, ha rosszul választunk.

Költöztető

Már egy garzon kipakolása is embert próbáló feladat, egy család összes bútorának és egyéb holmijának megmozgatása pedig mindenképpen profit igényel. Sokan gondolják, hogy majd levisszük a haverokkal, de nem kell ahhoz egy zongora, elég egy nagyobbacska szekrény, ami nem fér be a liftbe, hogy átértékeljük ezt az elhatározást. És akkor a szállításról, a teherautóról még nem is beszéltünk!

Válasszunk olyan szolgáltatót, akinek referenciái vannak. Akad olyan vállalkozás, aki csomagol is helyettünk, sőt, ha nem tudunk azonnal költözni, akkor választhatunk olyan céget is, aki a raktározás terheit is leveszi a vállunkról.

Miért vesznek az emberek panelt?
Az elmúlt egy-két évben azt láthattuk, hogy óriási kereslet alakul ki a panellakások iránt, ami végül jelentős – minden más szegmenst meghaladó – áremelkedéshez vezetett. Megkedvelték a paneleket az emberek a relatíve magas rezsiköltségek ellenére, esetleg beértek már a felújítások, vagy egyszerűen csak a kényszer hajtja a vásárlókat a lakótelepekre? Megkérdeztük az ingatlanközvetítőket.