Pollenveszély: hol kell már aggódnunk?

2009. április 09. csütörtök - 18:17 / piacprofit.hu
  •    

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársai 19 állomáson monitorozzák 32 növény pollen és 2 gomba spórakoncentrációját a levegőben. A pollencsapdák 60 kilométeres körzetből gyűjtik be a polleneket. 

A 13. héten a jó idő hatására fokozódott a légkör pollenterhelése. Országszerte a ciprus- és tiszafafélék pollenje található meg a legnagyobb mennyiségben a levegőben – Győrött, Miskolcon és Szolnokon nagyon magas, de a többi állomáson is magas koncentrációt mértek. Nagy mértékben felerősödött a kőris pollenszórása – Békéscsabán nagyon magas, Szekszárdon, Szolnokon, Szegeden és Pécsett magas, máshol még közepes, vagy alacsony szintet ért el. Jelentősen emelkedett a nyár pollenkoncentrációja is – a legnagyobb terhelést Győrött, Szolnokon és Pesten regisztrálták. Szintén erősen növekedett a fűz virágporának mennyisége, ahogy emelkedett a szil virágporának mennyisége is.

Az első pollenszóró növények, így az éger és a mogyoró pollenjének koncentrációja már tetőzött, és lassan csökken a pollencsapdákban. Ugyanígy csökkent a légkörben az allergén gombaelemek mennyisége is.

Jó tudni, hogy az allergiára való hajlam öröklődik. Ha a családban nincs allergiás, a születendő csecsemőnél 10 százalék az esély az allergiás megbetegedésre. Ha mindkét szülő allergiás, a veszély mintegy 60-80 százalékra nőhet. Ez a hajlam még nem jelenti azt, hogy a gyermek meg is betegszik, csak a megbetegedés esélyét hordozza magában. Az allergia megjelenése nincs életkorhoz kötve. Nincs szabály, bármikor kialakulhatnak az első tünetek. Fontos, hogy a legegyszerűbb allergiás tünetekre, panaszokra se legyintsünk, hanem igyekezzünk azokat komolyan venni. Forduljunk orvoshoz, mert az időben elkezdett és megfelelően beállított orvosi kezelés jelentősen javítja az életminőséget.