Pollenveszély: hol kell már aggódnunk?

2009. április 09. csütörtök - 18:17 / piacprofit.hu
  •    

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársai 19 állomáson monitorozzák 32 növény pollen és 2 gomba spórakoncentrációját a levegőben. A pollencsapdák 60 kilométeres körzetből gyűjtik be a polleneket. 

A 13. héten a jó idő hatására fokozódott a légkör pollenterhelése. Országszerte a ciprus- és tiszafafélék pollenje található meg a legnagyobb mennyiségben a levegőben – Győrött, Miskolcon és Szolnokon nagyon magas, de a többi állomáson is magas koncentrációt mértek. Nagy mértékben felerősödött a kőris pollenszórása – Békéscsabán nagyon magas, Szekszárdon, Szolnokon, Szegeden és Pécsett magas, máshol még közepes, vagy alacsony szintet ért el. Jelentősen emelkedett a nyár pollenkoncentrációja is – a legnagyobb terhelést Győrött, Szolnokon és Pesten regisztrálták. Szintén erősen növekedett a fűz virágporának mennyisége, ahogy emelkedett a szil virágporának mennyisége is.

Az első pollenszóró növények, így az éger és a mogyoró pollenjének koncentrációja már tetőzött, és lassan csökken a pollencsapdákban. Ugyanígy csökkent a légkörben az allergén gombaelemek mennyisége is.

Jó tudni, hogy az allergiára való hajlam öröklődik. Ha a családban nincs allergiás, a születendő csecsemőnél 10 százalék az esély az allergiás megbetegedésre. Ha mindkét szülő allergiás, a veszély mintegy 60-80 százalékra nőhet. Ez a hajlam még nem jelenti azt, hogy a gyermek meg is betegszik, csak a megbetegedés esélyét hordozza magában. Az allergia megjelenése nincs életkorhoz kötve. Nincs szabály, bármikor kialakulhatnak az első tünetek. Fontos, hogy a legegyszerűbb allergiás tünetekre, panaszokra se legyintsünk, hanem igyekezzünk azokat komolyan venni. Forduljunk orvoshoz, mert az időben elkezdett és megfelelően beállított orvosi kezelés jelentősen javítja az életminőséget.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor