Péntek 13: tényleg rossz az üzletnek

2017. október 12. csütörtök - 18:30 / kfarkas
  •    

Ha 13-a péntekre esik, szerte a világban szerencsétlen napnak tartják és bizony az üzleti életben nem is alaptalanul. Minden alkalommal mikor így jön ki a naptárban, több százmillió dolláros veszteség éri a cégeket a babonás emberek hiszékenysége miatt.

Néhány évvel ezelőtt 2012. január 13-án, pénteken a Costa Concordia utasszállító zátonyra futott az olasz partok közelében. A hajókatasztrófának 32 halálos (köztük egy magyar) áldozata volt. Ugyanabban az évben júliusban csalódást keltő adatok jelentek meg a kínai gazdasági növekedésről, szintén péntek 13-án, a mélybe küldve a globális indexeket. 1989-ben október 13-án hiúsult meg az United Airlines tulajdonrészének 6,8 milliárd dolláros értékű eladása, a mélybe küldve a Dow Jones és az S&P 500 indexeket, amik éppen csak néhány nappal azelőtt emelkedtek történelmi magasságokba.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ezek az események csak megerősítik azt a jelenséget, amelyet paraszkavedekatriafóbiának neveznek, azaz a félelmet a péntek 13-ától. (Nem összekeverendő a triszkaidekafóbiával, ami a tizenhármas számtól való félelemre utal. ) Kevés babona vált ennyire részévé a globális kultúrának, mint a félelem ettől a naptól – ez pedig az üzleti életben is érezteti hatását. A Powwownow brit üzleti telekommunikációs szolgáltató felmérése szerint az emberek negyede hisz abban, hogy ez a nap szerencsétlen. 10 százalékuk nem hajlandó ezen a napon vonatra ülni, 11 százalékuk nem hajlandó 13-as számú hotelszobában lakni, és 16 százalék ezen a napon nem ül repülőgépre – annak ellenére, hogy egy 2014-es felmérés szerint ezen a napon a legolcsóbbak a repülőjegyek, átlagosan 22 százalékkal alacsonyabbak, mint bármely másikon.

Ezek a tévhitek hátráltathatnak abban, hogy gazdaggá váljunk
A tévhitek és az ezekből kialakuló hibás beidegződések, megszokások, viselkedési habitusok gyakran nagy szerepet játszanak abban, hogyan bánunk a pénzzel, a munka és üzleti lehetőségekkel. Néhány jó tanács ahhoz, hogyan bánjunk a pénzünkkel és az időnkkel, hogy gyorsabban növelhessünk vagyonunk.

Nem mintha az utakon biztonságosabb lenne: a British Medical Journal c. szaklapban megjelent kutatás szerint bármely véletlenszerűen kiválasztott brit régióban a péntek 13-ára eső balesetek száma 52 százalékkal magasabb, mint az egy héttel korábbi pénteken. Az amerikaiak negyede nem venne ezen a napon ingatlant, (igaz,37 százalékuk más napon sem költözne olyan házba, amely 13-as számú az utcában).  A fogyasztás visszaesése miatt ezen a napon mintegy 900 millió és 1,2 milliárd dollárnyi veszteség éri a kiskereskedelemben és szolgáltatásban tevékenykedő cégeket világszerte – állítja az Észak-Karolina-i Stressz- és fóbiakezelési Központ felmérése.

Habár megmosolyoghatjuk a babonát, az emberek jelentős része az üzleti életben is komoly döntéseket is hajlamos alárendelni a hiedelmeinek – és ennek akár forintosítható hatásai is vannak. Több sikeres marketingkampány is alapult a nyugati világban szerencsésnek tartott 7-es számra. Ezzel szemben péntek 13-án sok pénzt képesek elveszteni az emberek, ha nem is tudatosan, akár azzal, hogy inkább nem hoznak aznap döntéseket. A közismerten babonás kínaiak körében is végeztek kutatásokat: teniszlabdákat árultak 8-as és 10-es csomagolásban. Mivel a 8-as számot a gazdagsággal asszociálják a kínaiak, inkább másfélszeres áron megvették a 8-as csomagot, mint hogy többet vettek volna jóval olcsóbban. (Igaz nekik az asztrológiai évüknek megfelelő állattal is bármit el lehet adni.)