Ötvenezer forint nyugdíjkiegészítés – itt vannak a feltételek

2017. november 16. csütörtök - 15:04 / PP/MTI
  •    

Adó- és járulékmentesen havi ötvenezer forint támogatást kapnak a nyugdíjuk mellé 2018-tól azok, akik legalább 20 évig otthon ápolták tartósan beteg gyermeküket, ha az Országgyűlés elfogadja az egyes családtámogatási tárgyú, valamint egyéb törvények módosítását.

A támogatást azok kaphatják meg, akik a saját otthonukban legalább húsz éven át gondoskodnak vagy gondoskodtak beteg gyermekükről és emiatt kevésbé tudtak részt venni a munkaerőpiacon, így alacsonyabb bért kaptak. Ebbe a húsz évbe legfeljebb tíz éves időtartamban be lehet számítani azt az időt, amikor az érintett a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után gyermekgondozási segélyt kapott. Feltétel az is, hogy az ellátás formája legalább egy évig emelt összegű vagy kiemelt ápolási díj volt. Ez annak a garanciája, hogy egy tartósan beteg gyermekről van szó. A támogatást attól függetlenül megkapják a jogosultak, hogy tart-e még a gyermek ápolása.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A hallgatói gyermekgondozási díjjal, azaz a diplomás gyeddel kapcsolatban a módosítás meghosszabbítaná a jogosultság időtartamát a jelenlegi egy évről két évre. Ezenkívül az anyasági támogatást 2018. január 1-jétől azok is megkaphatják, akik nem Magyarország közigazgatási területén szülnek.

További módosítási javaslat a bölcsődei ellátással kapcsolatban, amely a jelenleg a hagyományos bölcsődék esetében 15 százalékban, a mini bölcsődéknél 25 százalékban teszi lehetővé, hogy a körzeten kívüli gyermeket is felvegyék az intézmények. Ez az arány emelkedne hagyományos bölcsődék esetében 25, mini bölcsődék esetében 50 százalékra.

Vagy nyugdíj, vagy jó fizetés – a kettő nem megy?
Év végéhez közeledve gyakran felmerül az a kérdés hogy, a nyugdíj, illetve egyéb ellátások folyósítása mellett végzett keresőtevékenység jövedelmi korlát túllépése miatt szüneteltetett folyósítása meddig fog tartani.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor