Önnek is fáj?

2015. április 09. csütörtök - 18:30 / Sipa
  •    

Csodálatos dolog az internet és a számítástechnika, egy helyben ülve irányíthatjuk a teljes vállalkozásunkat. Weboldalak közt szörfözgetve rálelünk az információra, amit a könyvelő épp nem tudott, skypon felhívhatjuk a külföldi beszállítókat, what’s upon kapcsolatot tarthatunk a sofőrrel, emailben elintézzük a napi kommunikációt stb. Közben fel sem állunk, és azon kapjuk magunkat, hogy az alapvetően mozgásra kitalált testünk fájdalommal jelzi a számára lehetetlen életmódot.

Az idén hivatalosan 254 munkanapot dolgozunk, és ha nem számoljuk a szabadnapokat és levonjuk azokat a rövid sétákat, amit az íróasztaltól a központi nyomtatóig teszünk meg, viszont hozzáadjuk azokat az órákat is, amelyeket otthon a gép előtt töltünk, legalább 2032 órát ülünk. És ez sokkal rosszabbat tesz, mint gondolná.

Megkérdeztük a szakembert, mit tehet egy kisvállalkozó, aki egyszerre három ember helyett nyüstöli a számítógépet, és se ideje, se ereje naponta, vagy akár hetente mozogni. Szlovacsek Eszter a Budai Mozgásközpont vezető gyógytornásza szerint abból a helyzetből hozzuk ki a maximumot, amink van. A rendszeres mozgás a megoldás, de  egy kis odafigyelés is sokat számít.

Kép:PP archív

1. Bár közhelyesen hangozhat a leghatékonyabb módszer az elfásult, fájó porcikák ellen, ha minél többször felállunk és helyzetet változtatunk. Ilyenkor nemcsak a pozíció váltásból adódó mechanikai terhelések változnak, hanem keringésünk is élénkül, a fokozott anyagcserének köszönhetően pedig agyunk oxigénellátása is növekszik.

2. Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy napközben felálljunk, mozogjunk, érdemes az ülőfelületeket cserélni, különböző székeket, párnákat kipróbálni. Minden felületen kicsit másképp helyezkedünk el, így a gerincünkre ható terhelési erők is más-más ponton érvényesülnek.

3. Érdemes tartásunkra, a helyes ülőhelyzetre is energiát fordítani. A medencealaptól felfelé haladva állítjuk be a törzset. Hasunkat megfeszítve, köldökünket behúzzuk, hátrabillentjük medencénket. Ezáltal derekunk görbülete elsimul, a csigolyák egymás felett egy vonalba kerülnek, így a terhelés eloszlik, a porckorongok terhelése is egyenletesebbé válik. A hasizmok feszítésével és a hátizmok tartásával pedig stabil fűzőt tudunk kialakítani. Ezután a vállöveket hozzuk hátra, lapockákat közelítjük. Fontos, hogy a vállöv hátrahúzását valóban a lapockák közelítésével érjük el és ne a derekunkkal homorítsunk! Végül az állunkat egy vízszintes sík mentén húzzuk be, majd fejtetővel próbáljunk meg felfelé törekedni. Így nyakizmaink segítségével tudjuk a csigolyákat távolítani, a feszes, megrövidült izmokat nyújtani.

4.  A hanyag tartás, stresszes munka nem kíméli a tarkóizmokat, nyakizmokat. Annak érdekében, hogy megelőzzük a görcsös, kötött nyakat, vállövet, iktassunk be mobilizáló gyakorlatokat bizonyos időközönként. Biccentsük előre a fejünket, majd hozzuk vissza középhelyzetbe. Biccentsük oldalra majd lassan mellkas irányában vezessük át a másik váll felé. Tekintetünket ismét középre hozva, állunkat fordítsuk a váll irányába, majd lassan vezessük át a másik oldalra. Ezek után állunkat középre visszahozva egy vízszintes sík mentén behúzzuk és fejtetővel nyújtózzunk meg felfelé!

5. Hosszú ülőmunka közben a nyújtózkodás átmeneti segítséget jelenthet! Mindkét karral nyújtózzunk meg fülek mellett felfelé! Törzs előtt kulcsoljuk a kezeket, nyújtózzunk meg előre! Törzs mögött kulcsoljuk a kezeket, nyújtózzunk meg hátra! Ezeket a nyújtásokat érdemes véghelyzetben pár másodpercig megtartani, hogy a szöveteknek valóban legyen idejük nyúlni!

Üzlet mozgás közben
Sokak tapasztalhatták, hogy a koktélbárba szervezett üzleti találkozók – főként, ha bizonyos szempontból jól sikerülnek – többet ártanak, mint használnak a hosszú távú közös üzletnek. A kötetlen, nyakkendő nélküli összejövetelek üzleti szerepét ugyanakkor senki nem kérdőjelezi meg. Lehetőséget teremtenek kapcsolatok elmélyítésére és arra, hogy „mintegy mellékesen” megbeszélhessenek számos fontos kérdést az üzleti partnerek. Régóta erre szolgál a közös testedzés. Mostanában a golf helyett a jóga divatos.

6. A mozgásszegény életmód miatt a keringési rendszer is fokozottan terhelődik. A passzív lábszárizmok nem tudják támogatni a vénás visszaáramlást az alsó végtagokból. Ilyenkor gyakran nehéznek, fájdalmasnak, bedagadtnak érezhetjük bokánkat, vádlinkat. Ebben a helyzetben előnyös, ha vízszintes vagy ennél magasabb pozícióba tudjuk helyezni a lábakat és bokamozgásokkal kihasználhatjuk a lábszárizmok „pumpa” funkcióját.

7. Ha a gerincfájdalmak tartósan fennállnak érdemes gyógytornász segítségét kérni a teendőket illetően. Megfelelő gyakorlatsorral összeállított mélyizom tornával visszafordítható a folyamat. A hangsúly a rendszerességen van, hiszen csak bizonyos izomerővel lehet a stabilitást fenntartani. Ha heti két alkalmat rá tudunk fordítani gerincünk egészségének megőrzésére, már rengeteget tettünk azért, hogy megelőzzük a komolyabb panaszokat, esetlegesen visszafordíthatatlan kóros állapotokat, amelyek sok esetben műtéthez vezetnek. Az izmok rugalmasságán és erején kívül, az is fontos szempont, hogy porckorongjaink anyagcsere ellátását fenntartsuk, épségét megőrizzük.

8. A gyógytorna nagy előnye, hogy edzettségi szinttől függetlenül bárki elkezdheti. A gyakorlatok könnyen kivitelezhetőek akkor is, ha eddig valaki nem volt túl aktív sportolás terén. Ez a mozgásforma teljesen biztonságos, itt ízülettan szempontjából mindig ügyelünk a helyes kivitelezésre. A gyógytornász mindig pontosan meghatározza a kiinduló helyzetet, folyamatosan hangsúlyozza, amire oda kell figyelni gyakorlat közben. A torna pozitív hatása már pár alkalom után érezhető. Javulni fog a tartás, később fognak fáradni a törzs izmai és tudatosabban tudunk reagálni testünk jelzéseire.