Ön szerint Magyarország mennyire boldog?

2018. január 16. kedd - 08:13 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Mit jelent az embereknek a jó életminőség? Jó egészségügyet, kiváló oktatást, pénzt - vagy valami mást?  Ezekre a kérdésekre kereste a választ az OECD, a gazdasági együttműködés világszervezete 41 országban.

Az országokat (köztük hazánkat) 50 tényező alapján mérlegelték, és két nagy csoportba sorolták: az egyikbe az anyagi viszonyok mutatói tartoztak, mint a jövedelmek, a vagyon megoszlása, a foglalkoztatottság és a bérek, valamint a lakásviszonyok. A másik kategóriában az életminőség olyan tényezőit vizsgálták, mint a munkával töltött idő, az egészségi állapot, a személyes biztonság, a környezeti tényezők.

Amint az adatok mutatják, csak néhány kevés olyan ország van a világon (elsősorban Norvégia, valamint Svájc és Svédország), amelyek mind az anyagi viszonyok, mind az életminőség szempontjából az élen állnak.

Itt élnek a legboldogabb emberek Kép: Pixabay

Itt élnek a legboldogabb emberek
Kép: Pixabay

Norvégia csaknem valamennyi tényező vonatkozásában vezeti a világot: nem csak a kereseti viszonyok magasak és rekord alacsony a munkanélküliség, ebben az országban a foglalkoztatottaknak csak 3 százaléka kényszerül az átlagosnál rendszeresen többet dolgozni – míg az OECD átlagában ez 13 százalék. Így aligha véletlen, hogy egy ENSZ-jelentés tavaly Norvégiát minősítette “a világ legboldogabb országának” – annak ellenére, hogy a lakosság átlagos vagyona, tehát ingatlanjai, megtakarításai vonatkozásában az OECD átlaga alatt van.

Amint kutatások mutatják, a norvég lakosság elégedettsége azzal is összefügg, hogy viszonylag nem nagyok a vagyoni különbségek – az egyenlőtlenség általában rontja az életminőséget az adott országokban. A felmérés csak Svédországban talált kiegyensúlyozottabb vagyoni viszonyokat, mint Norvégiában, míg Finnországban a helyzet a norvégiaihoz hasonló.

Az Egyesült Államok anyagi viszonylatban vezeti ugyan a világlistát, de gyengén szerepel az életminőség bizonyos mutatóinál, így például a munka mennyiségénél,vagy a biztonság vonatkozásában, tekintve a gyilkosságok magas számát. Míg az USA-ban 2005 óta egyfolytában növekedtek a keresetek, egyúttal meredeken emelkedett a gazdasági helyzettel kapcsolatos bizonytalanság és jelentősen nőtt a lakosság eladósodottsága.

Egyébként a vagyoni különbségek Amerikát vezető helyre teszik – csak Izraelben nagyobb a különbség. A kereseti adatoknál egyébként vezető

Így nyaral a felső tízezer
Hogyan pihen a globális elit? Ők nem a last minute ajánlatokat böngészik, nem várnak délután kettőig, hogy becsekkoljanak a szállodába, nem mennek ki a fapados járat indulása előtt három órával a reptérre. Saját pilóta, személyzet lesi kívánságaikat. Lehetőleg a pórnéptől jól szeparált helyen.

helyen van Kanada, Luxemburg és Ausztrália is – ám az életminőségi mutatóknál elmaradnak olyan, viszonylag szegényebb országok mögött, mint Finnország, vagy Izland.

Az elmúlt évtizedben kevés ország volt képes javítani a lakosság életminőségét – e vonatkozásban Németország az éllovas. Az OECD jelentése azt is megállapítja, hogy Európa tíz leggyorsabban fejlődő gazdasága közül öt Közép-Kelet-Európában van. Azon a listán, amely az életminőség javulását mutatja 2005 óta,  Magyarország csak a 17. helyen áll. Magasan vezet az első helyen álló Szlovákia, amelyet  Észtország, Lettország és Lengyelország követ, de előttünk van még Szlovénia is.