Nyugdíjasként is dolgozni akar a magyar – de nem fog

2015. december 04. péntek - 20:37 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai aktív korú lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíjba vonulása után is dolgozni fog valamilyen módon – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből, azonban a gazdasági adatok és a tapasztalatok egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy nem valós alternatíva az időskori munka.

Pensive Businessman Using Laptop

Kép:PP archív

„Évek óta azt látjuk, halljuk, hogy a hazai lakosság jelentős része arra számít, hogy a nyugdíjas éveiben is dolgozni fog és az abból származó jövedelemből fog megélni. Az ő arányuk továbbra is kétharmad az aktív korú társadalmon belül. Számukra rossz hírünk van. Mind a kutatási adatok, mind a gazdasági tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy nem valós várakozás. Az OECD adatai szerint ugyanis a magyar nyugdíjasok bevételeinek mindössze 12 százalékát adják a munkából származó bevételek. Ezzel összecsengnek az OTP Öngondoskodási Index eredményei is, amelyek szerint a hazai nyugdíjasok csupán 9 százaléka rendelkezik a nyugdíjon kívül más bevételi forrással. Elmondhatjuk tehát, hogy a munka nem valós alternatíva, szükség van az öngondoskodásra, hiába gondolják, nem mindenkinek lesz lehetősége munka mellett dolgozni.”- vélekedett Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. (Egyébként a lakosság nagy része még mindig a csodában bízik.)

A figyelmeztető jelek ellenére, az OTP Öngondoskodási Index eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 65 százalékának nincs tartaléka és nem is tervez megtakarítani a nyugdíjas évekre. Ez ezért érdekes, mivel az 1500 megkérdezettnek, mindössze három százaléka, azaz 45 ember vélte úgy, hogy az állami nyugdíj biztosan elegendő lesz a megélhetéshez.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár az utóbbi egy évben azt tapasztalta, hogy a hazai lakosság egy része felismerte, hogy a boldog nyugdíjas évekért tennie kell.  „A tavalyi évben mintegy 60 százalékkal emelkedett az eseti, egyéni pénztári befizetések összege 2013-hoz képest. Ez számunkra azt mutatja, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb része jött rá, hogy nemcsak a boldog nyugdíjas éveket biztosíthatja, hanem a 20 százalékos adó-visszatérítésre is jogosult lehet, akár havi rendszerességgel, akár évente egyszer kétszer, de gyarapítja nyugdíjpénztári megtakarításait. A 2015-ös évben is azt tapasztaljuk, hogy a pénztártagok élnek az eseti befizetés és a 20%-os adó-visszatérítés lehetőségével”- tette hozzá Nagy Csaba.

Hatvan évesen is el kell majd tartani a gyerekeket
A 2011 után született gyerekek harmada – az Európai Bizottság tanulmánya szerint – valószínűleg megéli a 100. életévét. Az elkövetkező évtizedekben a fiatalok kisebbségbe szorulnak az idősebb generációval szemben, akik viszont még akár 60 éves koruk felett is gondoskodnak majd felnőtt gyermekeikről. Erre minden bizonnyal csak pénzügyeik előrelátó megtervezésével válhatnak képessé.