Nyugdíjas rendőrök: adóztatható juttatást ígér Szijjártó

2011. július 04. hétfő - 22:16 / PP/MTI
  •    

Azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem valamilyen más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd - ismertette a vonatkozó terveket Szijjártó Péter az MTI-nek adott interjújában, hangsúlyozva: Magyarországon nem lehet megadóztatni a nyugdíjakat, és nem is fogják.

A szóvivő kifejtette: a nyugdíjrendszer átalakításának koncepciójáról már több alkalommal tárgyalt a kormány, ám az ügy összetettsége miatt még legalább kétszer a kabinet elé kerül majd a téma, mielőtt bármilyen döntés születik róla. Hátravan még a nyugdíjakkal kapcsolatban több kérdést is tartalmazó szociális konzultáció lezárulta és az eredmények értékelése is – mutatott rá Szijjártó Péter, aki ezért azt valószínűsítette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, nyáron elkészülő törvénytervezetet a Ház őszi ülésszakán vitathatják meg a képviselők.

"Úgy kell átalakítani a gazdasági és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ahogyan a gazdaság, úgy a nyugdíjrendszer is a szakadék szélén állt egy évvel ezelőtt, ezért "az emberek nyugdíját biztonságba kellett helyezni" a nyugdíjpénztári rendszer átalakításával, ám az egész nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében más lépésekre is szükség van. Ezért tette világossá a kormány, hogy nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából lehet fizetni, és fordítva, a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizethetnek, továbbá nyugdíjat akkor kaphat valaki, ha eléri az öregségi korhatárt – idézte fel.