Nyugdíj: hatalmas kedvezményre készül a thai kormány

2009. május 24. vasárnap - 12:20 / MTI
  •    

A nehéz gazdasági helyzet ellenére hatalmas lépést tervez tenni a thai kormány a nyugdíjellátás javítása terén. Az első lépcsőben azok a 15 és 60 év közötti thai állampolgárok szerezhetnének jogosultságot a nyugdíjra.

Sok más ázsiai államhoz hasonlóan a szociális háló Thaiföldön sem sűrű szövésű: a 62 milliós országban a munkavállalók jelentős része úgynevezett nem hivatalos munkás, azaz nem bejelentett kisvállalkozó, mint például az utcai árusok, mezőgazdasági munkások vagy motoros taxisok. Közülük 23 millióan – szemben a hivatalos munkahellyel rendelkezőkkel – nem jogosultak állami nyugdíjra, bár nem is fizetnek nyugdíjjárulékot. A kormány nekik összesen havi 500 baht kegydíjat fizet hatvanéves koruktól. A kabinet egy új önkéntes állami nyugdíjszabállyal kíván ezen a helyzeten változtatni, amennyiben a parlament elfogadja javaslatát.

A tervek szerint, aki önkéntes alapon legalább 100, és legfeljebb 1000 baht (293 illetve 2930 forint) hozzájárulást fizet havonta, az hatvanéves korától jogosult lenne öregségi nyugdíjra, a befizetett összeg arányában. Az állam minden százashoz ötven bahtot tenne hozzá. A havi nyugdíj minimálisan 2800 bahtot, azaz mintegy 16 440 forintot tenne ki, és az illető élete végéig járna.

Az első lépcsőben azok a 15 és 60 év közötti thai állampolgárok szerezhetnének jogosultságot, akik nem tagjai más önkéntes vagy magánnyugdíjpénztárnak. Két évvel a bevezetés után azonban mindenki jogot kapna a részvételre. Az első évben az államnak 15 milliárd bahtba kerülne a rendszer, ez mintegy 88 milliárd forintnak felel meg, de egyben 40 milliárd (közel 235 milliárd forint) bevételt hozna. Amennyiben a parlament elfogadja az új törvény tervezetét, a rendszer azonnal beindulhatna, jelentette ki a sajtónak Korn Csatikavanit pénzügyminiszter.