“Nincs többé Franciaország, nincs többé Lengyelország”

2010. augusztus 28. szombat - 17:46 / MTI
  •    

Lech Walesa, a lengyelországi Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, Nobel-békedíjas úgy véli: a világon még sokat kell változtatni, hogy megfeleljen a hidegháború utáni korszaknak.

"A Szolidaritás véget vetett a megosztottság korának, megteremtette a feltételeket Németország és Európa egyesítéséhez" – mondta az egykori villanyszerelő az AFP francia hírügynökségnek egy szombaton közölt interjúban, amely abból az alkalomból készült, hogy a napokban ünneplik a Szolidaritás létrejöttének 30. évfordulóját.

Walesa szerint "azonban megőriztük a régi világ struktúráit, amelyeket még át kell szervezni és hozzá kell igazítani" az új világhoz. "Amennyiben ezt nem tesszük meg, idejétmúlt elképzelések alapján fogunk dolgozni, s a világ nem lesz biztonságos" – mondta. A lengyel politikus megemlítette a NATO-t, amelynek már nincs ellenfele, már nincs a Varsói Szerződés, s említést tett egy olyan kapitalizmusról, amely "túlságosan figyel a pénzre, nem pedig az emberre".

Ami az európaiakat illeti, nekik Walesa szerint meg kell érteniük, hogy nincs többé nemzetállam. "Számos területen, a környezetvédelem, az információk, a gazdaság területén nincs többé Franciaország, nincs többé Lengyelország" – vélekedett, hozzátéve: tarthatatlan, hogy minden államnak más-más legyen az egészségügyi rendszere, vagy a pénzügyi politikája. A 66 éves Walesa szerint az Európai Uniót ki kell bővíteni Törökországgal.

Azt is elmondta, hogy a 30. évfordulón a tízmillió tagot is számláló "nagy Szolidaritással" azonosul, s nem a mostanival, amelynek körülbelül 700 ezer tagja van, Walesa pedig távolságtartó vele szemben.