Nemzeti fogások és medvekarom az utcán

2017. február 11. szombat - 16:13 / piacesprofit.hu
  •    

Soha nem volt ekkora a hazai street food választék. A food truck-ok nemcsak megszaporodtak, hanem néhány kocsi igazi ínyencségeket is kínál az utca népének. Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be.

mozgóárus

Kép: Food Truck Show

Klasszikus gyorskaja: hamburger, hot-dog

A street food őrület hajnalán ezek az ételek merítették ki a gyorskaja fogalmát. A vízparti büfé műfaj nem tűnt el, viszont alaposan átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nemcsak egy burgerező, hot-dogos van, de választani sem csak a sima és a sajtos vagy a majonézes és a ketchupos közül lehet.

Utcára került nemzeti ételek

Olasz gnocchit, szerb pljeskavicat és mexikói burritót is kínálnak már street food gyanánt a magyar furgonok, sőt a Babuska nevű kocsinál orosz nemzeti ételek közül válogathatunk. Ha egy nap alatt szeretnénk végigenni Európát, a sort érdemes a belga wafel mestereinél, a Lekker! nevű food truck-nál zárni.

Az elcsábult mesterszakácsok

Egyre több az olyan autó, amit a kínálata alapján egyetlen kategóriába sem sorolhatunk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség – ők az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre mégsem kell órákig várni, és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abrosz mellett ülve.

Már a New York Times is ebédet szállít
Úgy tűnik, a digitális lap-előfizetési modell még a világ legnagyrabecsültebb lapjának sem jelent biztos üzleti alapot. Ahogy folyamatosan csökkennek a reklámbevételek, a Wall Street Journal és a Men’s Health is gasztronómiával akar szert tenni gyorsabban növekvő melléküzletágakra.

Gyorsan és édesen!

Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truck-ok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik a leginkább, ezért évről évre többen alakítanak ki erre a célra is furgonokat.

Medvekarom és füstölt hús

A street food műfajában külön kategóriát alkotnak az ún. smokeresek, akik minimum 12, de van aki 20 (!) órán át is kitartóan füstöli a különböző húsokat. Miután elkészülnek, egy különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják saját maguk főzte BBQ szószokkal.

Ázsia varázsa

Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik. Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a részt vevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre.