Nem semmi: tavaly 500 ezer britet figyeltek meg

2009. augusztus 11. kedd - 09:58 / ICTPress
  •    

A rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok több mint félmillió kérést nyújtottak be, hogy hozzáférhessenek magánszemélyek email és telefon adataihoz, derült ki az éves megfigyelési jelentésből.

A számok szerint 1500 megfigyelési kérvény érkezett minden egyes nap Nagy-Britanniában. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden 78-adik embert megfigyeltek. Az engedélyek feljogosítják a közszerveket a magánszemélyek telefonálások, emailek, és SMS-ek időpontjának, időtartamának, és a másik fél kilétének a lekérdezésére, a tartalmukra azonban nem, mondta el a Belügyminisztérium szóvivője. Az arány egy kicsit csökkent a megelőző évhez képest, de 40 százalékkal magasabb, mint a két évvel korábbi.

A liberálisok belügyi szóvivője, Chris Huhne szomorúnak tartotta az eredményt, szerinte az ország szép lassan egy "megfigyelő állammá" változik. "Számos eset szükséges volt amiket a rendőrség és a biztonsági szervek kérvényeztek, de maguk a számok elszomorítóak" – mondta el Huhne. "A kormány elfelejti, hogy Orwell 1984 című könyve nem egy tervezet, hanem egy figyelmeztetés".

A liberálisok szerint csak egy törvényhozó képviselő engedélyével szabadna a megfigyeléseket engedélyezni, a RIPA törvény alapján. A törvényt 2000-ben vezették be, amit a technológiai változások tettek szükségessé. 2003-ban David Blunkett belügyminiszter bővítette ki a jogszabályt, a terrorizmus elleni harc jegyében.

A mostani jelentés szerint számos hibás megfigyelés is történt, melyek között olyan is volt, amit a bel- és külföldi hírszerzés, az MI5 és az MI6 követtek el. A kérések nagy részét a rendőrség és más biztonsági szolgálatok nyújtották be. Az is felmerült, hogy a jelenlegi szabályozás kereteiben nem megfelelő célra is fel lehet használni a megfigyelési apparátust, írta meg a Reuters.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor