Nem véletlenül egyre népszerűbbek az OKJ-s képzések

2014. június 05. csütörtök - 19:31 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt években folyamatosan növekedett az OKJ-s képzésre jelentkező 18-25 év közötti fiatalok száma. Az érettségizettek körében egyre emelkedik a népszerűsége a képzéseknek, mivel ez pluszpontokat hozhat nekik a felsőoktatási felvételiken.

Az érettségizettek egyre szívesebben mennek OKJ-s képzésre – Kép: EU

Növeli a munkaerőpiacon keresett szakmákat kínáló OKJ-s képzések vonzerejét, hogy egyre nehezebb államilag finanszírozott felsőoktatási képzésre bekerülni, és emelkednek a felsőoktatási tanulmányok anyagi terhei. A most érettségizők számára az is fontos szempont, hogy plusz felvételi pontot is jelenthetnek az OKJ-s képzések, illetve a megszerzett képzettséggel akár azonnal munkát is vállalhatnak – állapította meg a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. saját adataiból készült elemzése.

A fiatalok egyre nyitottabbak az OKJ-s képzések iránt. A 18-25 éves korosztályban 2010 és 2013 között folyamatos növekedés volt tapasztalható az OKJ-s tanfolyamokra jelentkezők számában. Az elemzés szerint a 2010-es 5 százalékról tavaly már 20 százalékra emelkedett az OKJ-s képzésben résztvevő 18-25 év közötti fiatalok száma, és közöttük kiugróan nőtt az érettségivel rendelkezők aránya.

A Perfekt szerint azzal indokolható az érettségizettek növekvő érdeklődése az OKJ-s képzések iránt, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben sokan nagyobb biztonságban érzik magukat egy azonnali szakmát nyújtó bizonyítvánnyal a kezükben. További előnye az OKJ-s képzéseknek, hogy azokat akár néhány hónap alatt elvégezhetik, és utána még mindig továbbtanulhatnak, ha úgy döntenek.

„Nálunk továbbra is a pénzügyi-gazdasági képzések a legkelendőbbek, amelyek előnye, hogy a frissen érettségizettek éppúgy keresett szakmát kapnak pénzügyi vagy számviteli ügyintézőként, mint a szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezők adótanácsadóként. Arra számítunk, hogy idén nyáron még a tavalyinál is több frissen érettségizett fiatal jelentkezik hozzánk” – mondta el Bársony Csaba, a vállalat oktatási igazgatója.

Kapós a könyvelő és az adótanácsadó
Továbbra is a mérlegképes könyvelő a legnépszerűbb OKJ képzés, de a tb-ügyintéző és az adótanácsadó is kapós. A nagy népszerűség oka, hogy a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák.

Érettségivel is megkezdhető tanfolyamok és átlagos képzési idejük

Társadalombiztosítási ügyintéző              6 hónap

Bérügyintéző    6 hónap

Pénztárkezelő és valutapénztáros          2-3 hét

Pénzügyi ügyintéző        8 hónap

Számviteli ügyintéző      8 hónap

Bár a tavaly szeptemberi változások okoztak átrendeződést az OKJ-s képzések között, továbbra is érdemes időt szakítani az elvégzésükre. Egyrészt a megfelelő szintű OKJ-s bizonyítvánnyal a felvételi pontszámításnál értékes pontokat szerezhetnek a résztvevők, másrészt ezzel munkát is szerezhetnek, amellyel nemcsak tanulmányaik finanszírozásához járulhatnak hozzá, de a gyakorlat a későbbi állások megszerzésénél is előnyt jelenthet.

Büfésnek és vasalóárusnak nem kell szakképesítés
Az elektromos háztartási cikkek és háztartási kisgépek, a számítógépek és szoftverek, a számítógép-alkatrészek, valamint a telekommunikációs cikkek szakképesítés nélkül is árusíthatók, továbbá a kávézó, eszpresszó és büfé felszolgálóinak sem lesz szükségük szakképesítésre.