Nem akarják a bulinegyed korlátozását az erzsébetvárosiak

2018. február 19. hétfő - 09:46 / piacesprofit.hu
  •    

A belső-erzsébetvárosi lakók döntő többsége nem vett részt a népszavazáson, ők is a távolmaradásukkal szavaztak a korlátozással szemben. A rendkívül alacsony részvétel üzenete egyértelmű: a lakók döntő többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező Facebook-csoporttal.

A bulinegyed nyitvatartásának korlátozása érdekében tartott népszavazáson a szavazásra jogosultak kevesebb, mint ötöde járult az urnákhoz, és a 43 ezer szavazásra jogosultból a nem hivatalos adatok szerint mindössze nagyjából 4 és fél ezren szavaztak a nyitva tartás korlátozására.

 Kép:FreeDigitalPhotos.net


Kép:FreeDigitalPhotos.net

Az érintett belső-erzsébetvárosi lakók döntő többsége sem vett részt a népszavazáson; ők is a távolmaradásukkal szavaztak a korlátozással szemben. A rendkívül alacsony részvétel üzenete egyértelmű: a lakók döntő többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező Facebook-csoporttal.

Ezzel szemben az Élő Erzsébetvárosért Egyesületnek a bulinegyed fennmaradását támogató, párbeszédes megoldást sürgető petícióját több mint 50 ezren írták alá. Ez több mint tízszerese a népszavazáson a korlátozásra leadott szavazatok számának.

A népszavazás kudarc a tiltani akaróknak, ellenben siker az erzsébetvárosiaknak, hiszen megmarad Belső-Erzsébetváros különleges hangulata, míg Erzsébetváros nagyobb részén továbbra is nyugodt lakókörnyezetben élhetnek az ott lakók. A fővárosiaknak, hiszen így megmarad a turizmus, és az a 300 milliárd forint bevétel, amit évente elköltenek a turisták. Nem utolsósorban az országnak is, mert nem vész el az a 6 milliárd forint adóbevétel, amelyet a Bulinegyed vállalkozásai fizetnek be minden évben a költségvetésbe.

A bulinegyed mindenképpen nyerő marad
A szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló VII. kerületi népszavazás átszabhatja a környék lakáspiacát. Februárban az ott élők arról döntenek, hogy bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfélkor – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

Az itt működő 300 kis- és középvállalás 10 ezer munkavállalónak adnak munkát – nekik most megmarad a megélhetésük, az itt szórakozó százezrek pedig Európában egyedülálló helyen élvezhetik az életet.

A népszavazás eredménytelensége azt üzeni: az erzsébetvárosiak a lakók, a kerületi önkormányzat és a bulinegyed képviselői közötti párbeszéd útján szeretnék rendezni a vitás kérdéseket. Az Egyesület részletes programot dolgozott ki a tisztasággal, közrenddel és zajterheléssel kapcsolatos problémák csökkentésére.

Ezen megoldások megvalósítása érdekében szükség van az önkormányzat, a kis- és középvállalkozások, és a lakók szoros együttműködésére, ezért  az Élő Erzsébetvárosért Egyesület már kész akár holnap leülni tárgyalni az érintettekkel – jelentette be Molnár Bence, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője a népszavazási eredményt értékelő sajtótájékoztatóján.