Rejtélyes eurótól dugulnak a lefolyók

2017. szeptember 19. kedd - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

Egy genfi bankfiók és a környékén lévő éttermek mosdóiban keményen dolgoztak a vízvezetékszerelők. Feladatuk rendkívüli volt: mocskos, szétvágott ötszáz eurós bankjegyektől kellett megtisztítaniuk az eldugult lefolyókat...

A svájci konferenciaváros ügyészsége már sokat megélt, de ilyen bizarr ügyben most nyomoznak először. Azzal kezdődött néhány hónappal ezelőtt, hogy a nagy svájci bankház, az UBS Group egyik belvárosi fiókjában, a szigorúan őrzött széfterem közelében, ahol több száz fiókbérlő tartja értékeit fémdobozban, eldugult az egyik mosdó lefolyója. Amikor a mesteremberek kitisztították, nem csekély meglepetésükre azt tapasztalták, hogy igencsak megviselt 500 eurós bankjegyek tömítették el a csövet.

Kép:sxc

Kép: SXC

S még ennél is meglepőbb volt, hogy néhány nappal később három, a bankfiókhoz közeli étteremben ugyancsak mosdódugulásokat tapasztaltak. Mégpedig ugyanabból az okból: az ismeretlen, vagy ismeretlenek marokszám húzták le a legnagyobb, 500 eurós bankjegyet. Részben összegyűrve, részben ollóval darabokra vágva. Összesen több tízezer eurót.

Adjon kölcsön Ausztriának, száz év múlva visszakapja
Ausztria a múlt héten egy milliárd euró értékben bocsátott ki államkötvényt, kezdetben 2,1 százalékos éves kamattal – csakhogy a kötvények száz év múlva járnak le.

Az ügyészség szóvivője szerint bankjegyek megsemmisítése nem számít ugyan bűncselekménynek Svájcban, de a sajátos ügynek a Rue de la Corraterien, természetesen így is utána kell járni. Annál is inkább, mivel a bankok és az éttermek több ezres összegeket fizettek ki a szerelőknek – a nem kevésbé értékes svájci frankban. (Tribune de Genéve)