Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb

2018. március 08. csütörtök - 20:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az egészséges táplálkozásnál nem a mennyiség, inkább a minőség a fontos, állapította meg egy átfogó amerikai kutatás. Lényege: sok cukor, finomított gabona és készétel helyett házikoszt, sok főzelékkel, gyümölccsel – s ettől a módszert a tesztelők sokat fogytak.

Az Egyesült Államokban is ijesztően magas a túlsúlyosak, elhízottak száma. A fő tanács az ottani állami egészségügyi szolgálat tájékoztatóiban is az, hogy figyeljék, mérjék, ételben-italban mennyi kalóriát fogyasztanak naponta, és csökkentsék ezt a mennyiséget, ha fogyni akarnak.

Pixabay

Kép: Pixabay

A Stanford Egyetem tudósa által vezetett, 600 személlyel végzett átfogó kutatás arra a tanulságra jutott, hogy nem a táplálék mennyisége, hanem minősége a döntő.

A kísérleti alanyok egyik része zsírszegény, másik része szénhidrátban szegény étrendet követett, de mindkét csoportnál az hozta az eredményt, ha egészségesen táplálkoztak, kerülve a keményítős tartósítókban gazdag kész élelmiszereket, a cukrozott üdítőitalokat, édességeket.

Helyettük elsősorban házi készítésű ételeket, gyümölcsleveket, barna rizst, árpát, lencsét, sovány húsokat fogyasztottak. Pozitív szerepet játszottak az olívaolaj, a hal, a kemény sajtok, a diók és a magvak is – de kedvük szerint ehettek „szokásos” ételeket.

Most akkor fogyózzunk, vagy ne? A szakértők is vitatkoznak…
A felnőtt németeknek több mint a fele túlsúlyos, vagy elhízott. Miközben az orvosok, a kutatók mind hevesebben vitatkoznak: valóban oly veszélyes-e némi túlsúly, amint gondoljuk – vagy talán mégsem kell feltétlenül fogyózni…?

Korábbi feltételezésekkel ellentétben nem volt bizonyítható, hogy a kísérlet részvevőinek génállománya vagy inzulinreakciója szerepet játszana a hízásban. Ez megkérdőjelezi a szolgáltatásokat, amelyek az illető genetikai tulajdonságai alapján dolgoznak ki egyéni étrendeket, diétákat.

A kísérlet részvevői mozogtak, de nem többet, mint a szakemberek által ajánlott átlag. Az volt a tapasztalatuk, hogy étrendjük tudatos megválasztása után sem maradtak éhesek, megjavult a közérzetük, és könnyebben érezték magukat azért is, mert nem kellett a kalóriákat számolni…

Ami a lényeg: átlag 5,5-6 kilót fogytak.

(Forrás: The New York Times)