Naponta 700 ember hal meg lövöldözésben

2019. augusztus 11. vasárnap - 15:23 / piacesprofit.hu
  •    

A legújabb amerikai vérengzések tükrében érdemes tudni: a lőfegyverek okozta halálesetek fele a világ hat országára jut, valamennyien az amerikai kontinensen vannak. Szörnyű adataival az USA csak második: Brazíliában még jóval több az agyonlőtt áldozatok száma.

A davosi Világgazdasági Fórim (WEF) tanulmánya a 2016-as év adatait dolgozta fel. Akkor Brazíliában több, mint 43.000 emberrel végzett lőfegyver, utána az Egyesült Államok következett 37.200 halottal. A további sorrend: Mexikó, Kolumbia, Venezuela és Guatemala. E hat ország adta a világ negyedmillió lőfegyver-áldozatának jó a felét abban az esztendőben.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az Interamerikai Bank elemzéséből kitűnik, hogy az ijesztő számok mögött az alábbi fő okok rejlenek a latin-amerikai városokban: az adott országok gazdasági helyzete, a megoldatlan lakáshelyzet, a családok szétesése, a lakosság kor-szerkezete, a megfelelő iskoláztatás hiánya, valamint az alkohol-fogyasztás.

Egyébként India is vezető helyen áll a gyászos statisztikában: ott 2016-ban 26.500 életet oltott ki lőfegyver. A lakosság arányához viszonyítva Salvadorban volt a legtöbb áldozat, 100.000 lakosra csaknem 40 jutott.

A gyilkosságok mellett az adatokba az öngyilkosságok és a balesetek is beleszámítanak. Világviszonylatban a halálesetek csaknem kétharmada gyilkosság. Az áldozatok 91 százaléka az említett évben férfi volt, többségük 20-24 éves.

Míg 1990-ben 209.000 ember életét oltotta ki lőfegyver a világon, 2016-ban ez a szám 251.000 volt. Egyébként 1994-et, a ruandai népirtás esztendejét kivéve, a közelmúlt esztendőkben minden évben több életet követelt a lőfegyver, mint ahányat a különböző fegyveres konfliktusokban, illetve terrorista merényleteknél. Jelenleg napi 700-re becsülik a lőfegyver okozta haláleseteket. A tanulmány szerzői szerint nyilvánvaló: a fegyveres erőszak korunk egyik legnagyobb, az emberi életet fenyegető veszélye.