Most már ezt is fújhatjuk

2018. május 30. szerda - 20:08 / piacesprofit.hu
  •    

Vérvizsgálat helyett a közelebbi jövőben elég lesz műszerbe lélegeznünk: így is ellenőrizni tudják majd egészségi állapotunkat. Svájci kutatók már kifejlesztették az első mikro-műszert, amely ilyen módszerrel mutatja meg, hogyan bontja le a szervezet a zsírt.

Régi rutin a vérvizsgálat, amely kimutatja az anyagcserét, a koleszterin-értékeket, a hormonokat, az enzimeket, és a többi fontos adatot. A nem túl kellemes szurkálást olyan egyszerű művelet válthatja fel, mint amikor a rendőr alkoholszondájába fújunk.

Kilégzett levegűnkben ugyanis több, mint 870 parányi cseppfolyós részecske található. Ha ezeket rögzítjük és vizsgáljuk, ugyanúgy következtetni tudunk betegségekre, vagy éppen arra, hogyan bomlik le a szervezetben egy gyógyszer és általában: milyen folyamatok játszódnak ott le.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Zürichi Műegyetem, a hírneves ETH kutatói munkaközösségben dolgoznak az új vizsgálati módszeren. Olyan mikro-érzékelőket fejlesztenek ki, amelyek tudják a lélegzetbőlrögzíteni és mejeleníteni ezeket a részecskéket.

Nyolc éves munkával készült az első ilyen érzékelő. Azt vizsgálják vele, hogyan és mikor bomlik le a zsír a sportolók szervezetében. Ehhez a zsírsavak lebomlásának egyik termékét, az azetont mérik.

A nano-méretű érzékelők anyagának keresésénél arra jutottak, hogy a wolframtrioxidhoz kapcsolt szilíciumatomok a legalkalmasabbak ezekre a mérésekre. A különleges anyagnak el kell különítenie az azetont, emellett bírnia kell mind a meleget, mind a levegő nedvességét és meg kell birkóznia mindazokkal a jelenségekkel, amelyeket a kilélegzett levegővel érik.

Nem kell szúrni, lesz inzulin tabletta
Dán gyógyszergyár várhatóan már jövőre forgalomba hozza inzulin tablettáját, így a cukorbetegek mentesülnek az injekciózástól. Az új tabletta ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a közelmúltban az USA-ban és egyes európai országokban forgalomba hozott Ozempic.

Tekintettel a mikro-méretekre, az ilyen érzékelők a jövőben akár mobil készülékekbe is beépíthetők lesznek, a páciens maga is tudja vizsgálni a kibocsátott levegő lapján szervezete állapotát. A zürichi kutatók az Analytical Chemistry szakfolyóiratban számoltak be sikeres, a zsír lebontását mérő kisérleteikről sportolóknál. Mint kiderült, a folyamat egyénenként igen különböző volt, de a megmagasabb értékeket általában a sportteljesítmény után 3 órával mérték.

Hasonló méréseket jelenleg mosógép méretű, milliós költségű spektrométerekkel végeznek – az új eljárás nemcsak gyorsabbnak, se sokkal olcsóbbnak is ígérkezik.

(Forrás: Tages-Anzeiger)