Mit tehet a közös képviselő az airbnbző lakóval?

2016. december 30. péntek - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Milyen buktatói vannak az Airbnb bérbeadásnak? Mi a közös képviselő feladata ezzel kapcsolatban? A hosszú távú, vagy rövidtávú bérbeadás az előnyösebb, és milyen adózási tendenciák várhatók 2017-re? – csak néhány azok az aktuális kérdések közül, amelyekre a Magyar Ingatlan Akadémia egyedi képzésén a szakemberek első kézből adtak választ.

egy kéz kulcsot ad egy másiknak

Kép:FreeDigitalPhotos.net

„A rövidtávú bérbeadás nem más, mint vendéglátás, a hosszútávú bérbeadás viszont hasznosítás. Mindkettő más tudást, más ismereteket igényel. A bérbeadás tulajdonképpen egy életforma.”– fogalmazott Szőke Annamária, az Albérlet.hu Ingatlan Bérbeadó és Értékesítő Kft. tulajdonosa. A két bérbeadás főbb ismérvei közül kiemelte, hogy a rövidtávú bérbeadás ugyan több adminisztrációval jár, de jó menedzseléssel magasabb hozam érhető el. A hosszútávú bérbeadás viszont akár egy több évig tartó, biztos jövedelmet jelent, viszonylag kevés energia befektetéssel.

„2015 nyara volt a bérleti díjak, és a belváros telítettségének, illetve a rövidtávú bérbeadásoknak a csúcsa, addig 2015 végére már ezek a lakások visszakerültek a hosszútávú bérleti piacra, megjelentek a jobb minőségű, befektetési céllal vásárolt lakások, és a bérleti díjak is konszolidálódtak, kevesebb lakásváltás történt, a fizetőképes bérlő-réteg felértékelődött” – mondta a szakember.

A 2017-es évi tendenciák tekintetében a szakember megítélése szerint „tisztulás várható minden téren. Biztonságosabb lesz a hasznosítás, megjelenik a minőségi, legalizált bevételként működő bérbeadás. A különleges, extra lakások iránti igény növekszik, a városrészek népszerűsége a felújítások, befektetések következtében változik. A CSOK és egyéb támogatásoknak köszönhetően a lakosság nagyobb részénél továbbra is a saját lakás vásárlása a hosszútávú cél, a bérleti időszak 5 évben maximalizálódik.”

Mennyivel több lakbért fizetünk az Airbnb miatt?
A budapesti belső kerületekben lévő lakások bérleti díja 20-30 százalékkal magasabb lehet a fővárosi átlagnál. Ez a különbség 3-5 évvel ezelőtt mindössze 10 százalék volt, a növekedés pedig elsősorban a lakáshotelek elterjedésének köszönhető.

Mit tehet a közös képvise3lő az Airbnb-vel?

Benkő Zoltán okleveles ingatlangazdálkodó a rövidtávú bérbeadás alapvető problémájának az idő rövidségét emelte ki. „Ezekben az esetekben a bérlő és a közös képviselő között nem tud egy ideális együttműködés kialakulni, és a bérbeadók sem vállalnak konstruktív szerepet. Ugyanakkor a szomszédok sincsenek tisztában a bérlők jogaival, és éppen ezért, korlátozni próbálják azokat, ez pedig sok konfliktust eredményez” – mondta Benkő Zoltán. A Magyarországon is népszerű bérbeadási forma, az Airbnb vonatkozásában az ingatlan-szakember a közös képviselő feladatát hangsúlyozta.

A közös képviselőnek kell biztosítania a tulajdonostársak alapvető jogait, amelyeket a Társasházi törvényből kiindulva a ház alapvető dokumentumai rögzítik. Ezek közül is kiemelkedő fontosságú a Házirend, de az tapasztalható, hogy a bérbeadók ezt nem veszik figyelembe. Összességében jogok és kötelezettségek nem tisztázottak az együttműködésben érintett szereplők között. A bérleti díj megállapítása kapcsán az egyik leggyakrabban előforduló probléma Benkő Zoltán szerint az, hogy mivel a rezsidíj összetétele nem tisztázott, ebből adódóan sok bérlő fizeti a bérbeadó helyett közös költség címén a társasház felújítási alapját. A lakásvásárlásnak is megvannak a maga jellegzetes problémái, ezek közül az egyik legnagyobb, hogy mind eladói, mind vevői oldalról elsősorban a megvásárlandó lakásra figyelnek az érintettek, háttérbe szorul az a kérdés, hogy a kiválasztott lakás adott esetben egy társasház része, és így a lakás mindenkori tulajdonosa a ház terheinek viselőjévé válik.

Nem csak a lakáskiadók kattantak rá az AirBnB-re
A hivatalos statisztikák szerint Budapesten több mint 6000 lakást adnak bérbe a világ legnagyobb szállásmegosztó platformján, az AirBnB-n keresztül. A rövidtávú lakáskiadásban rejlő üzleti lehetőségeket azonban nemcsak a lakástulajdonosok használják ki, hanem számos hazai cég, startup is megjelent a piacon az üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal.

A NAV is figyelni fogja a lakáskiadókat

Legyen szó ingatlanvásárlásról, vagy bérbeadásról, a közjegyzői okirat, és az adózás is kiemelt fontosságú, sokan nincsenek tisztában ezek jelentőségével.„Először is el kell különítenünk a klasszikus ingatlan bérbeadást, azaz az albérletezést az úgynevezett szálláshely szolgáltatástól, amely rendszerint nem huzamos jellegű éjszakai ott tartózkodás céljára történő kiadást jelent egyéb szolgáltatásokkal együtt (pl. takarítás, reggeli). Ide tartozik az airbnb-zés” – fogalmazott Bergmann Péter adó és könyvszakértő, a Bergmann Könyvszakértő és Adótanácsadó Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója. Míg az „albérletezés” végezhető egyéni vállalkozóként, adószám nélkül magánszemélyként, vagy adószámos magánszemélyként, addig az „airbnb”-zés kizárólag adószám birtokában lehetséges. Adószámot tehát ingatlan bérbeadás esetén nem kötelező kiváltani, de annak hiányában a bérbeadó nem számlaképes. Ennek akkor van jelentősége, ha a bérlő ragaszkodik ahhoz, hogy a bérleti díjról számlát kapjon.

A mindenkit foglalkoztató „várhatóak-e NAV ellenőrzések” kérdésre a szakemberek válasza, hogy mivel már 2016-ban is szóltak hírek arról, hogy nyilvántartásba gyűjtené a NAV a lakást magán- vagy turisztikai céllal kiadókat, így előreláthatóan az ingatlan bérbeadók adó-ellenőrzése 2017-ben slágertéma lesz. Biztosat azonban csak a februárban megjelenő 2017-es évi NAV Ellenőrzési Irányelveinek megjelenése után lehet mondani.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek