Minden hatodik ember éhezik

2009. október 13. kedd - 13:53 / MTI
  •    

Az idén mintegy 100 millióval már egymilliárdra emelkedik az éhezők száma a világon, ami a Föld lakosainak hatodát jelenti, többet, mint az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada lakossága együttvéve - mondta Mária Kadlecikova, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) regionális irodavezetője a közelgő élelmezési világnap kapcsán kedden tartott keszthelyi konferencián.

Elsősorban a fejlődő országokban, vidéken teremtett szörnyű helyzetet az üzemanyagok és az élelmiszerek 2007-2008-ban indult áremelkedése. A FAO élelmiszerár-indexe 58 százalékkal növekedett 2007 és 2008 nyara között, s hiába kezdtek el csökkeni az árak a múlt év júniusában, a gabonaárak még mindig 65 százalékkal magasabbak, mint 2005-ben voltak.

Mária Kadlecikova hozzátette: a világon naponta 25 ezer ember hal éhen, ezért célzott és hatékony szociális intézkedések kellenek, mert ezek az emberek nem feltétlenül a saját hibájukból kerültek kilátástalan helyzetbe. A FAO becslése szerint a fejlődő országok mezőgazdaságának évi 30 milliárd dollár befektetésre volna szüksége, ami 120 milliárd dollár hasznot hozna, ez elég lenne a mezőgazdaság termelékenységének javítására, az élelmiszerellátás biztonságának növelésére. Mária Kadlicekova a szükséges összeg nagyságát szemléltetve elmondta: évente százmilliárdokat költ az emberiség fegyverekre, vagy mostanában a pénzügyi szektor stabilizálására.

A FAO regionális irodavezetője közölte: a november közepén, Rómában tartandó Élelmezésbiztonsági Csúcstalálkozón a legfőbb kihívások kezeléséről tárgyalnak a résztvevő nemzetek. Az ENSZ tagállamainak tíz évvel ezelőtti vállalása ellenére ugyanis bizonyosan nem sikerül 2015-ig csökkenteni az éhezők számát a világban.

Minden hatodik ember éhezik

2008. december 10. szerda - 06:25 / PP/MTI
  •    

A magas élelmiszerárak az idén további 40 millió embert taszítottak éhezésbe a világon - közölte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), amely szerint ezzel globálisan mintegy 963 milliós az éhezők tábora.

 A FAO legfrissebb jelentése szerint egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a rendes és rendszeres étkezést, különösen Ázsiában és Afrikában. A fel nem töltött élelmiszerkészletek, az árhullámzás és a globális pénzügyi válság tovább rontják a globális élelmiszerellátás biztonságát.

A FAO deklarált céljával ellentétben – 2015-ig a felére akarták csökkenteni az éhezők számát világszerte – a Föld élelmiszerrel rosszul ellátott lakóinak száma egyre nő: míg 1990-92-ben 842 millióan, 2003-2005-ben 848 millióan, tavaly már 923 millióan és az idén már 963 millióan nem jutnak elegendő táplálékhoz világszerte. A FAO vezérigazgatója ugyanakkor elismerte, hogy a FAO által kitűzött célokat egyre nehezebb elérni, annál is inkább, mert a globális gazdasági válság megcsappantja a nemzetközi segélyeket is.

Éhezők aránya - forrás: FAO
Éhezők aránya – forrás: FAO

A FAO tagállamai az idén júniusi világélelmezési konferencián kötelezettséget vállaltak, hogy 2015-re, a mostani élelmiszerválság ellenére, felére csökkentik az éhezők számát a világon. A FAO vezérigazgatója, Jacques Diouf korábban úgy vélte, hogy a jelenlegi tendenciák mellett ezt a célt 2015 helyett csak 2050-re lehet majd teljesíteni.

A jelentést itt találja.