Milyen a tipikus család?

2011. december 12. hétfő - 14:05 / piacesprofit.hu
  •    

Tízből nyolc megkérdezett szerint családja már nem fér bele a még mindig hagyományosnak tekintett, a szülők és gyermekeik alkotta családmodellbe egy friss brit felmérés szerint.

 

Kép:sxc
Kép:sxc

A családi életbiztosítással foglalkozó Scottish Widows által készíttett felmérés szerint erősen hanyatlóban van a hagyományos családmodell Nagy-Britanniában. A mintegy 3000 megkérdezett részvételével készült kutatás szerint a családi struktúrák átalakultak és erősen diverzifikáltak, hiszen a párok negyede gyermektelen, a lakosság ötöde pedig egyedülálló.

Az eredmények szerint tízből nyolcan úgy érzik, saját családjuk már nem felel meg a tradicionálisan egésznek tekintett apa, anya és gyermekeik típusú családnak. Minden második válaszadó említette azt is, hogy sem a média, sem a politika nem jeleníti meg azt a családmodellt, amelyben ő él.

A vizsgálat arra is rámutat, a társadalom egyre elfogadóbb az egyszülős, illetve azonos nemű párokból álló családokkal. A megkérdezettek 77 százaléka szerint az egyszülős háztartás is család, míg 59 százalék szerint az azonos nemű párok is családot alkotnak. Igaz, az egyet nem értők is jelentős számban vannak: a válaszadók harmada szerint a nem házas, illetve az azonos nemű párok nem alkotnak "igazi" családot, minden ötödik úgy véli, az sem "igazi" család, ahol a szülő egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit. (A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családi vállalkozásban dolgozók boldogabbak másoknál.)

A magyar helyzet
– A népesség 82 százaléka családban élt 2001-ben.
– Az egyszülős családok közel 69 százaléka nevelt egy gyermeket, ennél több gyerek mindig a párkapcsolatokban a jellemző.
– Az egyetlen személy alkotta háztartások száma fokozatosan nőtt. A négy évtizeddel ezelőtti 447 ezerről több mint 1 millióra emelkedett.
– 1960 és 2001 között az egyedülállók száma több mint kétszeresére nőtt. A népességből minden tizedik egyedül, önálló háztartásban él.
– A 15 éves és ennél idősebb női népesség 22 százaléka soha nem kötött házasságot. Mindössze16 százalékuk házassága szűnt meg a házastárs halála miatt.
– Amíg 1980-ban a 20-24 éves nők 63 százaléka nem kötött házasságot, addig 2001-ben 96 százalékuk maradt egyedül. – Napjainkban minden tizedik magyar felnőtt elvált házastársától.
(Forrás: Népszámlálás 2001.)