Milliárdosok ülnek a kínai parlamentben

2017. március 05. vasárnap - 16:24 / PP/MTI
  •    

A kínai törvényhozás leggazdagabb 209 tagjának nagyobb a vagyona, mint a belga bruttó hazai termék (GDP) - írta a Hurun folyóirat pénteki jelentésében, a kínai törvényhozó testület éves ülésszakának kezdetén.

A pekingi Tienanmen téren álló néppalotában a Kínai Kommunista Párt legmagasabb rangú tisztségviselői üléseznek a következő napokban. Pénteken a kínai népi politikai konzultációs tanács (CPPCC) nevű tanácsadó szervezet kezdte meg működését, míg vasárnaptól a törvényhozás, az országos népi gyűlés ül össze tizenegy napra.

stabilizálódni látszik kína

Kép: Pixabay

A két testület mintegy 5100 tagja közül 209 mesés vagyonnal rendelkezik. A leggazdagabb 112 képviselő és 97 tanácsadó összvagyona eléri a 3500 milliárd jüant (nagyjából 150 ezer milliárd forintot) – mondta el Porsa Pan, a Hurun kommunikációs illetékese. Ez az összeg Belgium, Svédország vagy Lengyelország éves GDP-jének felel meg, Magyarország bruttó hazai termékének pedig nagyjából a négyszerese.

A száz leggazdagabb kínai képviselő 2013 óta összesen 64 százalékkal növelte vagyonát Hszi Csin-ping kínai elnök korrupcióellenes kampányára fittyet hányva.A Kínai Kommunista Párt 2002-ben megnyitotta a törvényhozást a korábban ádáz ellenségnek számító, kapitalizmusból hasznot húzó kínai magánszektor képviselői előtt.

Az országos népi gyűlés tagjai között jelenleg ott van Poni Ma, a Tencent Holdings internetkonszern vezérigazgatója, Lei Csün, az okostelefonokat gyártó Hsziaomi atyja és Cung Csing-hou, az üdítőitalokat gyártó Hangcsou Vahaha alapítója.

Ezért dolgoznak a gazdagok is
Sokan azt gondolnánk, amint meggazdagszik valaki, soha többé nem akar dolgozni. Valójában viszont a többség akkor sem tud visszavonulni, ha nem a megélhetésért kell mindennap felkelnie. Aki megtehetné, hogy nem csinál semmit, előbb-utóbb az is újra dolgozni vágyik.