Milliárdokért gyógyulnak a magyarok külföldön

2017. június 26. hétfő - 19:00 / PP/MTI
  •    

Tavaly 574 esetben finanszírozott külföldi gyógykezelést az egészségbiztosítási alapkezelő: genetikai vizsgálatot, speciális sebészeti ellátást, csontvelődonor-keresést, sugár- és izotópterápiás onkológiai ellátást is fizettek.

Több mint kétmilliárd forintért vehettek igénybe magyar biztosítottak külföldön gyógykezeléseket, döntően olyanokat, amelyek itthon nem elérhetők; ezenfelül 5,2 milliárdot fizettek ki az Egészségbiztosítási Alapból külföldi biztosítóknak magyarok sürgősségi ellátásért – írta a kormánypárti Magyar Idők hétfői számában.

Genetikai vizsgálatot, speciális sebészeti ellátást, csontvelődonor-keresést, sugár- és izotópterápiás onkológiai ellátást is finanszírozott tavaly a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), a volt Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az intézménytől a lap megtudta, hogy 574 kérelem kapott pozitív elbírálást, ezek benyújtói döntően itthon nem elérhető szolgáltatást kívántak igénybe venni külföldön.

Sem az uniós kártya, sem a bankkártya nem helyettesíti az utasbiztosítást
A külföldre utazók több mint fele továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, mert szerintük a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nincs szükség további fedezetre.

A magyar egészségbiztosító jellemzően akkor finanszírozza egy magyar beteg tervezhető gyógyítását más országban, ha olyan kezelésre vagy vizsgálatra szorul, amit itthon nem tudnak elvégezni, ha maga az eljárás orvosilag szükséges, és esélyt jelent a páciensnek.

Az újság megtudta, az engedélyezett ellátásokat 99 százalékban Európában, főként Németországban, Ausztriában és Hollandiában vették igénybe közpénzből a betegek, de Amerikában, illetve Izraelben is végeztek engedélyezett külföldi gyógykezelést. Minderre összességében több mint 2,015 milliárd forintot fordított az egészségbiztosító.

A szabad betegáramlást lehetővé tévő direktíva 2013. október 25-én lépett hatályba. Eszerint az uniós polgárok az EU bármely országában ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott állam polgárai. Az Európai Bizottság adatai szerint a betegek mindössze egy százaléka kezelteti magát külföldön.