Miért keresnek a nők kevesebbet?!

2008. november 19. szerda - 14:25 / piacprofit.hu
  •    

Megvitatta az EP Bauer Edit szlovákiai képviselő jelentését a nők és férfiak egyenlő bérezésével kapcsolatban. A jelentés megerősíti: ugyanazért a munkáért a nőknek ugyannyi bért kell kapniuk, mint a férfiaknak, ezt a képviselők - többek között - semleges munkaköri kategóriákkal, rendszeresen ellenőrzéssel, büntetések kiszabásával segítenék elő. Az EP várja a Bizottság javaslatait a témával kapcsolatban.

A nők és a férfiak bruttó órabére közötti különbség mutatója szerint (korrekció nélkül) a nők 2005-ben az Európai Unióban átlagosan 15 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál, a magánszektorban több tagállamban a bérkülönbség jelenleg átlagosan a 25 százalékot is eléri.

A több mint 30 éve hatályban lévő, jelentős mennyiségű jogszabály, valamint a számos intézkedés és elköltött forrás ellenére a bérszakadék még mindig létezik, és semmi nem mutat abba az irányba, hogy e különbség érezhetően csökkenne – írja a nőjogi szakbizottság aktuális jelentésében. Pedig “az egyenlő vagy egyenlő értékű munkára vonatkozó egyenlő díjazás elve a közösségi vívmányok lényegi és elengedhetetlen része” – érvel a jelentést készítő Bauer Edit. A szakbizottság ezért kéri az Európai Bizottságot, hogy 2009. december 31-éig nyújtson be jogalkotási javaslatot a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatára.

Ehhez a szakbizottsági képviselők számos ajánlást fogalmaztak meg a jelentésben. Felülvizsgálnák például a jelenlegi kollektív szerződéseket, bérskálákat, valamint munkaköri besorolásokat, és új, nemi szempontból semleges kategóriákat hoznának létre. A képviselők szerint a közbeszerzési szerződéseknél előnyben kellene részesíteni a diszkriminációmentes cégeket, valamint szankcionálni kellene az olyan munkaadókat, akik megsértik az “egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazás” elvét.

A jelentés uniós forrásokat is előirányozna a tagállamok számára a kezdeményezések megvalósítása érdekében. A jelentés egyik legérdekesebb része az “egyenlő fizetések napjának” ötlete, amelyen az “európai nők ugyanazért a munkáért átlagosan ugyanannyi fizetést kapnának, mint amennyit a férfiak átlagosan kapnak”.

A jelentés teljes szövege ezen az oldalon olvasható. 

Forrás: EP Sajtószolgálat