Mit nekünk drón, ha repülhetünk jetpackkel

2016. április 19. kedd - 20:01 / piacesprofit.hu
  •    

Már Michael Jackson hátizsákszerű repülőalkalmatossággal hagyta el a színpadon a Dangerous turné előadásainak végén 1992-ben. Bő negyed évszázadot váratott magára, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön a technológia. Potom 200 000 dollárba fog kerülni.

Eddig a drónokért voltunk odáig meg vissza – még azok szabályozásánál is totális a káosz, de itt a jetpack, amiért lehet rajongani. Igaz, ehhez pilóta is kell. Mi a jetpack? Ahogy neve is jelzi, táska (pack), ami a hátra és vállra erősíthető és repülőgépmotorként funkcionál. Legalábbis így nézett ki Jacko vékonyka testén a Dangerous turné koncertjein. Itt tekintheti meg a bejátszást róla.

A Martin Aircraft által kifejlesztett jetpack már nem táskaszerű, hanem egész komoly állványzata van. A nagyobb méretre azért volt szükség, mert a cég erős motort épített a konstrukcióba.

Így néz ki a Jetpack. (fotók: Martin Aircraft)

Így néz ki a Jetpack.
(fotók: Martin Aircraft)

A világ első kereskedelmi forgalomba bocsátott jetpackjeként hirdetik a terméket, melyben a tesztrepülések után lecserélték a motort. Az új motort az angliai Gilo Industries Group leányvállalata, a Rotron Power Ltd. szolgáltatja és előnye, hogy nem fog remegni tőle a jetpack, mint az előző motornál tette.

A Martin Aircraftot az új-zélandi Glenn Martin alapította, aki 30 éven át dolgozott az eszköz fejlesztésén. A produktum ára várhatóan 200 000 dollár és idén már kapható lesz. A neve Prototype 12. A Martin Aircraft feltöltött egy felvételt a YouTube-ra, melynek címében az cég azt állítja, hogy a jetpackkel 5000 láb, vagyis 1500 méter magasságba is felrepültek.

Az új-zélandi civil légi közlekedést szabályozó hatóság engedélyezte a jetpackkel való repülést, de arról nincs hír, más országokban hogyan fogadják majd az újdonságot a hasonló intézmények. Arról sincsenek még jóslatok, hogy az első évben vélhetően hányan vásárolják majd meg a kütyüt, így arról sem készültek kivetítések, hogy milyen ÜHG-emisszióval járhat majd az elterjedésük.

2015. december 15-én nyilvános tesztet hajtottak végre Kínában. A Sencsen városban 2400 VIP vendég előtt megrendezett médiaeseményt arra is használták a szervezők, a Martin Aircraft és a KuangChi Science, hogy bejelentsék a Vasemberek Klub megalakulását, melynek tagja 100 jetpack és 20 szimulátor.