Mi legyen a köz pénzével?

2008. november 16. vasárnap - 17:25 / piacprofit.hu
  •    

Nincs minden rendben a hazai közpénzügyi szabályozással. A közelmúlt gazdasági és pénzügyi problémái megerősítették: a közpénzügyi reformokkal nem szabad késlekedni. a Jogi Fórum bemutatja a kérdéskörrel foglalkozó törvényjavaslatokat.

A közpénzügyi helyzet tarthatatlanságát felismerve a politikusok időről-időre kezdeményezéseket tesznek a problémák orvoslására, a közelmúlt tendenciái három nagyobb egységet alkotnak.

1. Fideszes javaslat a Költségvetési Tanács létrehozására

A 2006-os javaslat hosszú időre lekerült a napirendről, azonban az elmúlt hetekben ismét tárgyalta az Országgyűlés, mint az MSZP és az MDF közös (módosító)javas­latának (lásd alább) alternatíváját. A fideszes javaslatra létrehozandó Költségvetési Tanács három tagja tisztségét díjazás nélkül látná el, a testület működéséhez szükséges technikai feltételeket az Országgyűlés Hivatala biztosítaná. Elnöke a Magyar Nemzeti Bank elnöke, tagja az Állami Számvevőszék elnöke, valamint egy, a köztársasági elnök által felkért kiemelkedő tudású elméleti közgazdász. A kezdeményezés szerint az Országgyűlésben csak olyan költségvetési törvényjavaslat tárgyalása kezdhető meg, amelyet a Költségvetési Tanács hitelesnek, valósnak nyilvánított és végrehajthatóságát is reálisnak tartja.

2. A 2007-es közpénzügyi csomag

Amint arról többször beszámoltunk az Állami Számvevőszék is intenzíven dolgoz ki szabályozási javaslatokat: 2007 áprilisában megfogalmazott tézisei a kormányzatra sem maradtak hatástalanok.

Folytatás a Jogi Fórumon. Jogi Fórum, az első magyar jogi portál.