Mi a vonzó Budapestben?

2016. szeptember 16. péntek - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt egy év során jelentős áremelkedés volt tapasztalható az ingatlan piacon, mind a használt mind az új építésű lakások tekintetében. Mindenki tapasztalhatja, de sokakban felmerül a kérdés: Hol érdemes új lakást venni, hogy értékálló befektetés is legyen ha szükség lenne rá a jövőben, ne csak egy új otthon?

A KSH legújabb, 2015. évig összegző lakáspiaci felmérése alapján keressük a válaszokat a fenti kérdésekre. Bár általánosságban árnövekedés tapasztalható az ingatlanpiacon, nem mindegy, hogy az ország mely területén keresünk. Egyértelműen a fővárosban történtek a legkiemelkedőbb változások, de kerületenként itt is nagy eltéréseket találhatunk.

Budapest és az agglomeráció

Egyre növekvő népszerűségnek örvendenek Budapest szélső kerületei, ahol még az árnövekedés után is kedvező áron találhatóak zöld környezetben elhelyezkedő lakások. A lakásváltoztatások többségében városon belül zajlanak, de a tavalyi évben jelentősen növekedett a más településekre költözők száma is, amely most a lakásváltoztatások 27%-át fedik le. A lakás változtatók legnagyobb, 20,5%-át azok teszik ki, aki megházasodtak vagy élettársi kapcsolatot létesítettek, így közös otthonba költöztek.

A zöld környezet népszerűségére a magyarázat egyértelmű: a családalapításon gondolkozók többsége, amennyiben teheti, ezt preferálja, hiszen a gyerekek számára sokkal kedvezőbb környezetet teremtenek a zöldövezeti, parkos és játszóteres környezet, mint a belvárosban lévő társasházak.

Forrás: KSH

Forrás: KSH: Miben élünk? A 2015. évi lakásfelmérés főbb eredményei (Budapest, 2016)

Az, hogy körükben miért népszerűbb településen – Budapesten – belül költözni, nem csak a munkahelyhez való kötöttséggel magyarázható. Önmagában ez nem elegendő indok, hiszen az agglomerációban lakó és a fővárosban dolgozó emberek száma mindig is magas volt, és ezeknek a szempontoknak is megfelelnek. Az agglomerációban található árkülönbségről nem is beszélve. Miért éri meg mégis jobban Budapesten élni?

Forrás: KSH

Forrás: KSH: Miben élünk? A 2015. évi lakásfelmérés főbb eredményei (Budapest, 2016)

Folyamatos fejlődés

A főváros nagy előnye az agglomerációval szemben az egyre jobban kifejlődő infrastruktúra, ugyanis a közlekedés szempontjából sokkal kényelmesebben közelíthető meg a belváros. Elég, ha megemlítjük példának a 11. kerületet: a Budai fonódó villamoshálózatot, az 1-es villamos meghosszabbított vonalát, az M4-es metrót, a Kelenföldi pályaudvart illetve az M1 és M7-es autópályákat – mondják a BigGeorge Property szakértői.

A Budapesten elérhető zöldövezeti kerületek közül a 11. kerület az, amely a leglátványosabb fejlődésen ment keresztül az utóbbi néhány év során. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a kerületben lévő ingatlanok értéke is folyamatosan növekedett, és valószínűleg ez a jövőben is hasonló irányba fog haladni. A kerületnek van egy további plusz előnye: bár vannak nyüzsgő részei, nagyrészt sikerült megőriznie a csendes, „zöldövezeti hangulatot”.

Ez a szempont kiemelten fontos azok számára, akik saját részre keresnek lakást, és nem befektetési céllal vásárolnak ingatlant vagy magánbérletbe költöznek. A környezet minősége és biztonsága elsődleges szempont mindenki számára, amit a belvárosban sokkal nehezebb megtalálni.

Forrás: KSH: Miben élünk? A 2015. évi lakásfelmérés főbb eredményei (Budapest, 2016)

Forrás: KSH: Miben élünk? A 2015. évi lakásfelmérés főbb eredményei (Budapest, 2016)

Minőségi ingatlanfejlesztések

Ezt a tendenciát befektetői oldalról is felismerték: a kerületben tovább vizsgálódva számos olyan nagyléptékű beruházásra bukkanunk, amely többlakásos társasházakat kínál leendő vevőinek figyelembe véve a fent említett igényeket. Megfigyelhető ugyanis, hogy nagy lendületet kaptak az ingatlanfejlesztések az áfacsökkentés révén. Jól tükrözi az új építési hullámot az is, ha megnézzük az idei évben épített és tervezett lakások számát is.  2016 első félévében 11%-kal több lakás épült, mint egy évvel korábban, és ami még ennél is nagyobb növekedést mutat, az a kiadott építési engedélyek és építésre vonatkozó bejelentések száma (13236 db), amely több mint duplája 2015 első félévének.

Ha az áfacsökkentés a végeredménye nem is jut el számszerűen a vásárlókig, a CSOK és az egyre kedvezőbb hitelkonstrukciók is tovább ösztönzik mind a vásárlókat, mind a befektetőket. (Bár mindenki többet várt tőle a mostani teljesítménynél.) Ezzel lehetővé vált az is, hogy a beruházások kellő figyelmet fordítsanak a nagyarányú zöld, parkos területek kialakítására és az elérhető árakra is.